loader image

1st Line Service Desk Agent, ki vagy?

Ma már nem lehet úgy állást keresni, hogy az ember ne ütközzön bele az idegen nyelvű kifejezésekbe, pozíciómegnevezésekbe. Sorozatot indítottunk, amelyben segítünk az egyes angolul megfogalmazott szakmák beazonosításában.

1st Line Service Desk Agent

Magyarul: ügyfélszolgálati munkatárs

Sok olyan cég van, amely ügyfélszolgálatot működtet Magyarországon, azaz ha adott esetben egy angol, holland vagy bármilyen nemzetiségű ügyfélnek problémája, kérdése támad, akkor az itteni dolgozók fogadják a hívását. Többféle megnevezése is létezik ennek a pozíciónak, sokszor customer service agentnek is hívják.

A 1st line kifejezésre érdemes külön kitérni. Általában három szintje van az ügyfélszolgálati munkának, a 1st line mellett van 2nd line és 3rd line is. Többnyire a 1st line-os van közvetlen kapcsolatban az ügyféllel, ezért ebben a pozícióban az erős idegennyelvtudás a legfontosabb, a technikai háttér ismerete kevésbé jelentős. A 2nd line-nál már komolyabb technikai ismeret szükséges, míg a 3rd line-nál egyértelműen ez a tudás fontosabb, mint a nyelvismeret. A 1st line pozíciókban az angol alapvető elvárás, és mellette még egy nyelv ismerete szükséges. Ez leggyakrabban a német, holland, francia, spanyol és olasz, de előfordult, hogy svéddel is kerestünk munkavállalót.

Accounts Payable Specialist

Magyarul: szállító számla könyvelő

A pénzügyi központok megjelenésével az utóbbi években egyre nagyobb számban van szükség szállító számla specialistákra. A szállító számlák feldolgozása és a problémás számlák esetén a kapcsolatfelvétel a szállító céggel a legfontosabb feladat. De tartozhat még hozzá egyéb részkönyvelési teendő (bank, tárgyi eszköz, utazási költség elszámolás) is a szervezet méretétől függően. A pozíció rövidített megnevezése az AP könyvelő/munkatárs. A könyvelői végzettség mellett jó angol nyelvtudás is szükséges a pozíció betöltéséhez.

Quality Manager

Magyarul: minőségbiztosítási vezető

Elsősorban termelő, de kereskedelmi vagy szolgáltató cégeknél is szükség lehet ilyen munkatársra. A minőségbiztosítási vezető a cég teljes minőségügyi tevékenységéért felel, munkája a beszerzéstől a teljes folyamatokra vonatkozó szabályokon, előírások elkészítésén, betartatásán, fejlesztésén át az ellenőrzésig terjed. Például egy szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégnél az ő felelőssége, hogy a tesztelést követően minden a terveknek megfelelően működjön.

Enviromental Health & Safety (EHS) Manager

Magyarul: környezet-, egészség- és munkavédelmi szakember

Gyárakban, termelő vállalatoknál nélkülözhetetlen ez a pozíció. Az ilyen menedzser tartja a munkavédelmi oktatást az új belépőknek, ő ügyel a munkavédelmi és egészségügyi előírások betartására. Emellett a környezetvédelmi intézkedések is hozzá tartoznak a hulladék szelektív gyűjtésétől kezdve annak a szakszerű, megfelelő helyre való elszállításáig, megsemmisítéséig.

Customs Administrator

Magyarul: vámügyintéző

Logisztikai területen előfordulnak olyan cégek, amelyek telephelyei vámmentes területnek számítanak. Az ilyen cégeknél szükséges alkalmazni a vámügyintézőket, akik figyelnek a szabályok betartására, és elintézik a szükséges adminisztrációt.

Sorozatunk második részét ide kattintva olvashatja!