loader image

Recept az első munkanapokhoz

Egy új munkahelyen kezdeni mindig izgalmas és egyben frusztráló dolog is. Nem ismerünk senkit és semmit, váratlan helyzetekbe csöppenhetünk, és előre nem tudjuk, hogy mennyire fogjuk szeretni, csak reméljük, hogy nagyon. íme 5 tipp a gördülékeny kezdéshez!

1. Mutassuk meg, mit tudunk!

új seprű jól seper – tartja a mondás, és mi is jobban tesszük, ha az első hetekben, hónapokban szó szerint mindent beleadunk a munkába. Egyrészt be kell bizonyítanunk a cég vezetőségének, hogy jól döntött, amikor mellettünk tette le a voksát, de legalább ugyanilyen fontos, hogy az új kollégák is lássák, hogy értékes munkaerővel bővült a csapatuk. így sokkal könnyebben el-, illetve befogadnak majd minket.

2. Legyenek céljaink már az elején!

Amikor munkát kerestünk az volt a cél, hogy megtaláljuk. Sikerült, most akkor nyugi van végre – gondolhatnánk, de ez rossz hozzáállás lenne. Dolgozni csak akkor érdemes, ha az ember szeme előtt folyamatosan célok lebegnek, úgyhogy ha szereztünk állást, máris azt kell meghatároznunk, hogy közép-, és hosszútávon hova szeretnénk eljutni. Ezért már a legelején érdemes beszélgetni a vezetőséggel arról, hogy milyen előrelépési lehetőségek vannak, és ezekhez mit kell teljesíteni. Jó, ha vannak konkrét mérőszámok, amelyek alapján lehet értékelni a munkádat. Emellett egy új állás megtalálása után sem szabad vakon járkálni a világban, hiszen bármikor jöhet egy még jobb lehetőség – itt találod az aktuális állásajánlatainkat! 🙂

3. Figyeljünk meg és kezdeményezzünk!

Ha új munkahelyen kezdünk, valószínűleg a feladat és a vállalat céljai elnyerték a tetszésünket, különben nem fogadtuk volna el az ajánlatot. Ahhoz viszont, hogy jól érezzük magunkat, jól kell kijönnünk a minket körülvevő új kollégákkal. Ehhez érdemes az elején megfigyelni a szokásokat: együtt járnak-e a ebédelni, bent maradnak-e a munkaidő letelte után, ki közvetlenebb, ki zárkózottabb stb. Ha már birtokában vagyunk ezeknek az információknak, alkalmazkodjunk a helyzethez, és próbáljunk nyitni a társak felé. Egy-egy közös ebéd kiváló alkalom lehet a megismerkedésre, de az elején még próbáljunk nem a legharsányabbak lenni, ne csak magunkról meséljünk, hanem érdeklődjünk a kollégák felől.

4. Tegyük fel a kérdéseket!

Természetes, hogy egy új helyen rengeteg kérdés fogalmazódik meg bennünk, hiszen akármennyire is tájékozódtunk előre, nem ismerjük a szokásokat és a pontos munkafolyamatokat sem. Ezek napról napra, apránként megválaszolódnak, de ha valamiben nem vagyunk biztosak, nem célszerű a „majd úgyis kiderül” alapon csendben várni. Kérdezni sosem baj, hibázni annál inkább! Egy új embertől ráadásul senki sem veszi rossz néven, ha segítséget kér valamiben.

5. Ne nullázzuk le az energiakészletünket!

Az első pontban írtuk, hogy apait-anyait bele kell adni a jó benyomás érdekében, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell figyelni a kellő minőségű és mennyiségű pihenésre. Pontosan azért, hogy munkaidőben koncentráltak és hatékonyak legyünk, ebben az időszakban fokozottabban figyelnünk kell arra, hogy kialudjuk magunkat, mozogjunk és megfelelően táplálkozzunk!