loader image

Key account manager, ki vagy?

Ma már nem lehet úgy állást keresni, hogy az ember ne ütközzön bele az idegennyelvű kifejezésekbe, pozíciómegnevezésekbe. Sorozatunk második részében az értékesítéshez, marketinghez kapcsolódó angol nyelvű pozíciókat magyarosítottuk.

Sales manager

Magyarul: értékesítési vezető

A cég termékeinek értékesítéséért felelős csapat vezetője. A feladatkörei közé tartozik az értékesítési stratégia kialakítása, a tervezett árbevétel biztosítása, a csapat vezetése, a munka koordinálása, éves keretszerződések megkötése, de az árképzés nem biztos, hogy rajta múlik. Nagyobb, főként multinacionális cégeknél elképzelhető, hogy van még egy pozíció felette, az úgynevezett sales director, azaz értékesítési igazgató. Egyébként a sales manager a marketingvezetővel egy szinten szokott elhelyezkedni egy vállalat hierarchiájában. Általánosságban több éves tapasztalat, vezetői készségek és tárgyalási szintű idegennyelvtudás szükséges a pozíció betöltéséhez.

Key account manager

Magyarul: kiemelt partner kapcsolattartó

Ha elképzelünk egy értékesítési csapatot, akkor a key account managert a sales manager beosztottjaként kell látnunk, de nem a legalacsonyabb szinten. Minél nagyobb egy cég, annál szélesebb a megrendelőinek a köre, és ebben az esetben két csoportra osztják a partnereket. Nagy megrendelőkre és kisebb megrendelőkre. A key account manager jellemzően a nagyobb ügyfelekkel tartja a kapcsolatot, és szabadabb kezet kap az üzletkötéseknél. Saját felelősségi körében, a saját döntései alapján szabhatja az ajánlatot a megrendelő egyedi igényeihez, adott esetben árkedvezményt is adhat. Általában többéves üzletkötői munkatapasztalat szükséges ahhoz, hogy valakit key account managerré léptessenek elő, illetve a nyelvtudás ebben a pozícióban is szükséges.

Sales representative

Magyarul: üzletkötő

Ez a belépő szint az értékesítői világba. Az üzletkötő feladata a cég termékeinek értékesítése, új partnerek felkutatása, akár hideg hívások segítségével is. Erre a feladatra pályakezdőként is lehet jelentkezni, a kereskedelmi végzettség előnyt jelenthet, de nem feltétlenül alapelvárás. A legalább középfokú nyelvtudás már itt is fontos lehet.

Business analyst

Magyarul: üzleti elemző

Megesik, hogy sales controllernek is nevezik a pozíció betöltőjét. Az üzleti elemző legfőbb feladata, hogy termékcsoportok, üzletágak értékesítési eredményeit, a konkurencia termékeit, árait és a cég piaci részesdését, ezeknek változásait figyelje. A folyamatokból következtetéseket vázol fel, így a cég stratégiájának meghatározásában fontos szerepet vállal. Általában felsőfokú gazdasági vagy kereskedelmi végzettséggel rendelkező szakembereket keresnek ezekbe a pozíciókba. Megesik, hogy önálló munkakörként csak nagyobb cégeknél különül el, kis és középvállalkozásoknál sokszor a marketingmenedzser feladata ezeknek a feladatoknak az ellátása.

A sorozat első része ide kattintva olvasható!