loader image

Vége az áfacsalók tízszeres piaci előnyének

Bevezetik a fordított áfát a munkaerő-kölcsönzésben, amitől a szakma törvénytisztelő fele a piac megtisztulását várja. A HR Portál interjújában a HSA Kft. cégvezetője, Papp Imre elárulta, örül, hogy az intézkedés ellehetetleníti a 30-35 milliárd forintot elcsaló munkaerő-kölcsönzőket, amelyek alapjaiban rengették meg az egész HR-szolgáltató szakma iránti bizalmat.

A kormány szerint 30-35 milliárd forint áfa tűnik el a költségvetésből az atipikus foglalkoztatásban. Ez súlyos összeg.

Nem szabad egy kalap alá venni az egész szektort. Sajnos vannak olyan áfacsalásra szakosodott szervezetek, amelyek magukat munkaerő-kölcsönzőnek álcázva ügyeskednek. Ezektől mi, a HSA-nál élesen elhatároljuk magunkat! Az ilyen bűncselekmények komolyan ártanak a szakmának, hozadékukként megrendül a bizalom a tisztességesen dolgozó vállalkozásokban is. Legálisan működő cégként ráadásul jelentős piaci hátrányba kerülünk ezekkel a csalókkal szemben. A kölcsönzött munkaerő teljes bértömege miatt nagy árbevételek és kicsi nyereségráták jellemzőek az iparágban, így a 27 százalékos áfával trükközők jogosulatlan előnye 10-15-szöröse is lehet a szabályokat betartókkal szemben.

Pontosan mekkora piacról van szó?

Munkaerő-kölcsönzésben 130 ezren, diákmunkában 100 ezren dolgoznak. A 2009-es gazdasági világválság óta jelentős foglalkoztatás-növekedés szinte csak ezen a piacon következett be, ami jól mutatja, hogy dinamikusan fejlődő üzletágról van szó. Ennek a folyamatnak a HSA is részese, hiszen egyre inkább érezzük a partnerséget és megbecsülést megbízóink részéről. Nehezen betölthető munkakörökre is megtaláljuk a megfelelő embereket, valamint nagyobb létszámú munkaerőt is képesek vagyunk toborozni, a letesztelt munkavállalókkal pedig ügyfeleink eredményességét növelni. Kár, hogy egyesek nem a szakmával, hanem az adóelkerüléssel próbálnak kitűnni, aminek egyenes következményeként az utóbbi időszak legnagyobb visszaélései a munkaerő-kölcsönzéshez kötődtek.

Azzal, hogy a munkaerő-kölcsönzőkre is kiterjesztették a fordított áfát, megfékezhetőek a visszaélések?

Igen, ettől a lépéstől a piac tisztulását várjuk. Ez egyébként a munkavállalók érdeke is, mivel így kiapad a fekete foglalkoztatás egyik fontos forrása. A fordított áfázás biztosítja az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget az adóhatóság számára, hiszen miután az áfával innentől nem a kölcsönbeadónak, hanem a megrendelőnek kell elszámolnia, megszűnik annak a lehetősége, hogy a csalók fiktív szerződésekkel, hosszú alvállalkozói rendszereken keresztül eltüntessék az áfa összegét. Az ilyen ügyeskedők a versenytárgyalások során irreálisan alacsony ajánlattal édesgették magukhoz a gyanútlan megrendelőket, akik aztán az együttes felelősségvállalás jegyében maguk is megüthették a bokájukat. Remélhetőleg ennek a világnak vége.

Mit ért irreálisan alacsony árajánlaton?

Azt, hogy költségszint alatti árajánlatot tettek, amivel tulajdonképpen a minimálbér plusz járulékainál is olcsóbb munkaerőt ígértek. Mi ezekkel nem tudtunk és nem is akartunk versenyezni, ehelyett szaktanácsadóként elmondtuk, hogyan működik legálisan a munkaerő-kölcsönzés és hogyan lehet vele stratégiailag segíteni a létszám-gazdálkodását. A HSA-nál lassan másfél évtizede bizonyítjuk be azt, hogy a törvények betartásával is lehet a munkaerő-kölcsönzést hatékonyan, megrendelőink megelégedésére folytatni. Mi szeretünk nyugodtan aludni éjszakánként és tükörbe nézni reggelente, partnereinknek pedig ugyanezt az érzést garantáljuk!