loader image

Fekete munka az önéletrajzban?

Nem bejelentett munka, be nem fejezett tanulmányok, sikeres államvizsga ellenére kézhez nem kapott diploma. Mind olyan problémás esetek, amelyeket nehéz megfogalmazni az önéletrajzban. Mit tegyetek? 1. Mondjatok igazat! 2. Fogadjátok meg a tanácsainkat!

1. Nem hivatalos munkatapasztalat

Ha kicsit jobban körbenézünk az ismeretségi körünkben, nagyon valószínű, hogy találunk olyat, akit feketén alkalmaznak. Gyakori, hogy azért valamilyen hivatalos nyoma van a foglalkoztatásnak, mondjuk napi négy órára bejelentik az egyébként nyolc órát dolgozó illetőt. Munkahelyváltás szempontjából ez még a szerencsésebb eset, hiszen ha legalább egy féligazságként értelmezhető hivatalos nyom van a munkáról, azt bátrabban beírja az ember az önéletrajzába. Na de mi van akkor, ha semmilyen bejelentés sincs? Attól ez még lehet egy releváns szakmai tapasztalat, szóval beírhatjuk a CV-be! De azért az állásinterjún tegyünk említést a foglalkoztatás mikéntjéről, nehogy a hivatalos papírok és az önéletrajz állításai közötti különbség kellemetlen helyzetet teremtsen.

2. Be nem fejezett tanulmányok

Többféle eset is elképzelhető, miért nem fejez be valaki egy iskolát. Lehet ennek anyagi, családi vagy tanulmánybeli oka, de elképzelhető az is, hogy valaki szakot vált, és amiatt hagy félbe egy másikat. Az ok mindegy is, a fontos az, hogy a le nem zárt tanulmányok nem egyenlők azzal, hogy semmilyen hasznos tudás birtokába sem került az illető az iskolapadban eltöltött félévek alatt. A helyzet az önéletrajzban is könnyedén kezelhető, csak írjuk be, hány évfolyamot végeztünk el, és milyen, a megpályázott feladatkörhöz kapcsolódó tantárgyakat teljesítettünk sikerrel.

3. Próbaidős szakítás

A próbaidőt arra találták ki, hogy mindkét félnek legyen következmények nélküli szakítási lehetősége, ami logikus dolog. Azt mondják, „lakva ismerszik meg az ember”, és ez a munka világában is megállja a helyét: egy félórás állásinterjún senkit sem lehet rendesen megismerni, de a jelölt sem lát bele a valós munkakörülményekbe. általában három hónapban határozzák meg a próbaidőt, ennyi idő mindkét félnek elegendő a komolyabb elköteleződéshez. De mi van akkor, ha nincsen folytatás? Legtöbb esetben jobb az ilyet elegánsan kihagyni az önéletrajzból. Kivétel, ha az a rövid idő is olyan szakmai pluszt adott, ami vonzerő lehet. Például ha azt a három hónapot Gordon Ramsey konyhájában töltöttük, ne tagadjuk le, amikor séfnek jelentkezünk egy magyar étterembe!

4. Ki nem adott diploma

Tipikus egyetemi történet, hogy már a sikeres államvizsgán is túl van a hallgató, a diplomáját mégsem kapja meg, mert nem teljesítette az előírt nyelvvizsga-követelményeket. Ez azért jelentős gond a munkakeresésben, de mivel vannak olyan munkakörök, amelyekben nem a nyelvtudás a legfőbb szempont, nem reménytelen az ügy. Az önéletrajzba be kell írni az elvégzett szakot és a diploma megszerzésének (tehát a nyelvvizsga teljesítésének) várható időpontját. A nyelvtudásnál pedig jelöljük meg, milyen gyakorlati szinten vagyunk az adott nyelvből.