loader image

Vasárnapi munkavégzés pótlék nélkül? Létezik ilyen!

Attól, hogy napi 24 órában, leállás nélkül üzemel egy munkahely, még nem biztos, hogy megszakítás nélküli a tevékenységi formája. Nagyon nem mindegy, hogy ebbe a kategóriába esik-e a munkáltató, többek közt a vasárnapi pótlék kérdése miatt sem.

Legfeljebb hat óra munkaszünet

Ahhoz, hogy egy munkáltató tevékenységi formája megszakítás nélküli legyen, két fontos alapfeltételnek kell megfelelnie. Az egyik szerint naptári naponként legfeljebb hat órára állhat le a munkavégzéssel, vagy pedig naptári évenként kizárólag technikai okból szünetelhet nála a munka. Ebből már látszik, hogy speciális munkarendről van szó, de ha jobban belegondolunk, a napi maximum hat órás munkaszüneti lécet egy éjjel-nappali kisbolt vagy dohánybolt is simán megugorja. Ezek mégsem lehetnek megszakítás nélküliek, csupán többműszakos tevékenységűek.

Meghatározó a termelési technológia

A megszakítás nélküli munkavégzés másik fontos alapfeltétele, hogy társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatást kell nyújtania, vagy pedig a termelési technológiájából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan és rendeltetésszerűen másként nem folytatható a munkavégzése. Az előbbi verzió tipikusan a közműszolgáltatókra vonatkozik, ilyen például a Paksi Atomerőmű is. Az utóbbi tétel viszont igaz lehet olyan üzemekre, gyárakra is, amelyekben a munkagépek leállítása és újraindítása különösen nagy költséggel és veszteséggel járna.

Akár hat havi munkaidőkeret

Megszakítás nélküli tevékenység alkalmazása esetén rugalmasan lehet beosztani a munkavállalók munkaidejét, köszönhetően annak, hogy akár hat havi munkaidőkeretet is lehet alkalmazni. Mint erről már korábban is írtunk, ennek az a fontos előnye, hogy egyenlőtlenül is beosztható a munkaidő, a heti 48 órás pihenőidőre vonatkozó szabályoknak csak a keret átlagában kell teljesülniük. Továbbá megszakítás nélküli tevékenység esetén vasárnapra és munkaszüneti napra is beosztható rendes munkaidő.

Nincsen vasárnapi pótlék

Mivel a megszakítás nélküli munkavégzés, ahogy azt a neve is egyértelműen jelzi, folyamatos, ehhez a munkarendhez nem kötődnek külön pótlékok, hiszen a folyamatos működés azt feltételezi, hogy az emberek éjszaka, vasárnap, és akár munkaszüneti napon is dolgoznak. Azonban ilyen esetben is jár a 22 és 6 óra közötti munkavégzésért járó 15% éjszakai pótlék, vagy 30% műszakpótlék, ha adott hónapban rendszeresen váltakozik a munkavállaló műszakjainak kezdete, legalább 4 óra eltéréssel.

Ugyanakkor vasárnapi pótlék megszakítás nélküli munkarendben vasárnapi munkavégzés ellenére sem jár a munkavégzés folytonosságából adódóan. Továbbá fontos tudni, hogy megszakítás nélküli tevékenység esetén a munkavállaló beosztható rendes munkaidőben munkaszüneti napra, ilyen esetben az alapbéren felül 100% pótlékra jogosult.

Havi egy vasárnapi pihenőnap kötelező

A pihenőidő beosztásánál a megszakítás nélküli tevékenység esetén is figyelni kell arra a fontos törvényi változásra, amely kimondja, hogy az adott napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között ugyan elegendő 8 óra napi pihenőidőt biztosítani, de csak abban az esetben, hogy ha ilyenkor az egymást követő két napi beosztott pihenőidő együttesen 22 óra időtartamot eléri.

Munkaidőkeret alkalmazása esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatóak, nem muszáj hat munkanap után egy pihenőnapot beosztani, ugyanakkor fontos szabály, hogy havi egy pihenőnapot ebben az esetben is vasárnapra kell kiadni.