loader image

A 8 legfontosabb kérdés az ukrán munkaerő alkalmazásával kapcsolatban

Megtaláltuk a magyarországi cégek számára kielégítő, biztos és fluktuációmentes megoldást a hazai munkaerő-hiányra. Minden fontos kérdésre választ adunk az ukrajnai vendégmunkások toborzásával, foglalkoztatásával és munkaminőségével kapcsolatban!

1. Hogyan hidaljuk át a nyelvi problémákat?

Igyekszünk úgy megoldani a toborzást, hogy minden 15 főre jusson egy magyarul beszélő ukrajnai vendégmunkás, aki fordít, ha szükséges. Van, hogy ez nem megoldható, ezért alkalmazunk magyarul jól beszélő ukrán projektmenedzsert, aki tolmácsolásban is tud segédkezni.

2. Milyen mértékű fluktuációval kell számolni?

Szinte semekkorával! általános tapasztalatunk, hogy akik Magyarországra jönnek dolgozni, azok hosszabb távra terveznek. Jelentős motiváció nekik, hogy itt körülbelül dupla akkora fizetést kaphatnak, hiszen Ukrajnában egy gyártósori munkás mindössze 50–60 ezer forint között keres. Természetesen magánjellegű problémák miatt bármikor lehet egy-egy kieső munkaerő, akiknek a pótlását 10–15 nap alatt vállaljuk.

3. Ki gondoskodik az elszállásolásukról?

A HSA megszervezi az ukrán dolgozók napi egyszeri étkeztetését és teljes körű elszállásolását. Nem nagy munkásszállókban helyezzük el őket, hanem két-három fős panziókban. Mivel életvitelszerűen laknak itt, fontos, hogy jó közérzettel járjanak dolgozni.

4. Milyen adminisztratív terhekkel jár az alkalmazásuk?

A kölcsönbevevő cégnek semmilyen plusz adminisztrációval nem kell számolnia a szokványos munkaerő-kölcsönzéshez képest. A HSA-nál intézzük a tartózkodási engedélyüket, a magyarországi bankszámlájukat, mi tartjuk a kapcsolatot a Bevándorlási és állampolgársági Hivatallal, és kijárunk az ukrán munkavállalók szállására, beszélünk velük, orvosoljuk az ad-hoc problémáikat.

5. Ki szervezi meg az utaztatásukat?

Ezzel sem kell foglalkoznia a kölcsönbevevő cégnek. A HSA intézi az ukrán munkavállalók havi egyszeri haza- és visszautaztatását. Busszal visszük el őket az országhatárig, ahonnét több másik busszal juttatjuk el őket a nagyobb központokba.

6. Milyen a munkájuk minősége?

A visszajelzések alapján a hazai cégek rendkívül elégedettek az ukrán munkavállalókkal, azt mondják 50 százalékkal hatékonyabban dolgoznak a magyaroknál. Ennek oka, hogy ők ide pénzt keresni érkeznek, ezáltal példamutató a hozzáállásuk. Kérdés nélkül vállalnak 12 órás műszakot és hétvégi munkát is, sőt igénylik, hogy amikor lehet, csak dolgozzanak. Alapvetően ezért vannak itt.

7. Hogyan végezzük a toborzást?

Ungvári partnerirodánkon keresztül helyismerettel rendelkező, ukrán HR-szakemberek bevonásával mi magunk toborzunk. Mindig a megrendelő igényeinek megfelelően szűrünk a jelentkezők között. Ha például erősebb fizikumú vagy kifejezetten női/férfi munkaerőre van szükség, annak megfelelően toborzunk.

8. Szakmunkások alkalmazására is van-e lehetőség?

Igen, szakképesítéssel rendelkező ukrán munkavállalókat is toborzunk. Már arra is volt példa, hogy egy magyar cég a segítségünkkel kiutazott Ukrajnába, hogy letesztelje az általunk ajánlott munkaerő gyakorlati szaktudását. Az ilyen kérésekre is nyitottak vagyunk.