loader image

„Legyen az év minden napján karácsony!”

Szimbolikus, ahogyan az ünnepi napokban az egész évben szünet nélkül zakatoló nagy munkagépek elcsendesülnek. Ilyenkor mintha kicsit megállna az élet, és észrevesszük azokat az értékeket is, amelyek mellett a munkanapok rohanásában elszaladunk. Most bemutatunk Nektek egy igazán értékes munkát végző csapatot: a Gyermekremény Alapítványt.

Az a szép a karácsonyban, hogy ebben az időszakban sokakban felerősödik a segítőszándék. Az „adni jó” jegyében sokkal többen gondolnak az elesettekre, mint általában. A HSA-nál mi is adománygyűjtést szervezünk decemberben évről évre, és a debreceni irodánkban kihelyezett gyűjtőládában idén is szépen gyűltek a tartós élelmiszerek és tisztálkodószerek, amelyeket most már nem először a Gyermekremény Alapítványra bíztunk, hogy a legmegfelelőbb helyekre juttassa el.

2016-ban találtunk rá erre a pici szervezetre, annál több értékkel. Volt, hogy személyesen is elkísértük őket az adományok kiosztására, így a saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy nemcsak értik a dolgukat, hanem nagy felelősségérzettel és érzékenységgel segítik a rászorulókat. Az alapítvány képviseletében Nagy Judittal beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogyan választják ki a debreceni és környékbeli felkarolt családokat.

„Fogyatékkal élő és tartósan beteg gyermekeken próbálunk segíteni. Utóbbiaknál széles a skála, a komolyabb asztmától az ételérzékenységig sokféle eset elképzelhető, amikor a gyermek betegsége tartóssá válik, mi pedig szeretnénk könnyebbé tenni a család életét. Sok olyan példa van, amikor a szülőnek otthon kell ápolnia a gyermeket, ami nagyon nehéz élethelyzet. Mindig meggyőződünk arról, hogy a felajánlások valóban olyan helyre kerüljenek, ahol nagy szükség van rájuk. Az alapítvány tagjai olyan önkéntesek, akik családi érintettségük révén forognak ezekben a körökben, így ismerjük a foglalkoztatókat, a terápiás szakembereket, a szociális intézményeket, akiktől sokszor kapunk tippeket, hogy hol lenne szükség a segítségre” – árulta el Judit.

A konkrét családok mellett intézményeket is támogatnak adományokkal, mint például a Kenézy Kórház Gyermek-pszichiátriáját, az Autista Tagintézményt, a Gyermekrehabilitációs Központot vagy a halláskárosult gyermekekkel foglakkozó EGYMI-t. Sokszor kapnak idegenektől is hívásokat, hogy segítsenek, de ilyen esetben mindig próbálják leinformálni, hogy tényleg jó helyre kerüljenek az adományok.

„Vannak nagyon megható történeteink. Azt tapasztaljuk, hogy a valóban rászorulók sokszor szégyellik az élethelyzetet, amibe kerültek, ezért inkább nélkülöznek, minthogy maguktól segítséget kérjenek. Volt már olyan, hogy vittünk ki adományokat egy családnak, és ők hívták fel a figyelmünket egy utcában élő, lisztérzékeny gyermekeit egyedül nevelő apára, aki nagyon nehéz helyzetben volt. Idén ért minket egy óriási meglepetés is, ugyanis öten összefogtak, és a Facebookon létrehoztak egy licitálást, amelyen a felajánlott tárgyakból összegyűlt pénzzel a mi munkánkat segítik. Nagy sikere lett a kezdeményezésnek, volt aki például a debreceni focicsapat játékosai által dedikált labdát ajánlott fel. Az egészről csak akkor értesültünk, amikor már ment a licitálás, és az, hogy számunkra idegenek így megbíznak a munkánkban, hihetetlenül jó érzés” – fogalmazott a Gyermekremény Alapítvány képviselője.

Nagy Judit hangsúlyozta, hogy minden segítség jól jön, de hasznos tanácsot is adott azoknak, akik a jövőben szeretnének csatlakozni valamilyen adománygyűjtő akcióhoz. „Általános tapasztalat, hogy sok ruhaadomány érkezik, ami persze jól jön, viszont a ruhát sajnos nem lehet megenni, azzal nem lehet jól lakni. A tartós élelmiszerekre és a tisztálkodási szerekre van a legnagyobb szükség” – tudtuk meg tőle. Bár karácsonykor valóban többen adakoznak, az év mind a 365 napján szükség lenne a segítségre. „A mi mottónk, hogy legyen minden nap karácsony, a segítségre ugyanis folyamatosan szükség van, nem csak az ünnepi időszakban” – emelte ki Nagy Judit.

Mert náluk a szeretet hangját a január elején újrainduló munkagépek zakatolása és a rohanó világ zaja sem nyomhatja el. Igyekszünk példát venni róluk.