loader image

Vándormadár vagy kihíváskereső? Mit sugall a sok munkahely?

Mit tegyen az ember akkor, ha már túl sok állása volt? A túl sok alatt azt értjük, amikor abból már negatív következtetések is levonhatóak. Önéletrajz tippek következnek.

Hogy mi az a szám, ami felett már vándormadárnak is titulálhatják az embert, nehéz megmondani. Függ attól is, hogy mennyi munkaerőpiacon eltöltött idő alatt jött össze több állás, illetve hogy egy vagy több területről beszélünk. Általában kétféle negatív gondolat kötődik ahhoz, ha valaki mondjuk félévente cserélgeti a munkahelyeit. Az egyik, hogy a munkaadójához fűződő lojalitása megkérdőjelezhető, a másik pedig, hogy nem tud beilleszkedni/szakmai kudarcokat élt meg, ha sehol sem maradt hosszabb ideig.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy kivédjük ezeket a „vádakat”, és az önéletrajzunk által festett karrierképünk a sok munkaváltás ellenére (vagy éppen azért) vonzó legyen a toborzó szemében?

1. Nem munkahelyeket, hanem szakterületeket soroljunk fel

Tegyük fel, hogy már több mint tíz munkahelyünk volt: ezeket ha egymás alatt felsoroljuk, és mindegyikről írunk egy-két rövid kulcsmondatot, az önéletrajz terjedelme könnyen meghaladhatja a javasolt 1–2 oldalt. Ha ilyen sok munkáltatónk volt már, akkor érdemes funkcionalitás szerint bemutatni a karrierünket. Azaz nem a munkahelyeket, hanem a feladatköröket kiemelni. Így ha ugyanazt a munkát végeztük három különböző munkahelyen, az három helyett csak egy pont lesz. Így magunknak helyet, a toborzónak időt spórolhatunk.

2. Használjuk tudatosan a kulcsszavakat

Nagyon fontos, hogy ne egy általános, sablon önéletrajzzal jelentkezzünk az állásra, hanem az elkészítésekor vegyük figyelembe a kiírást. Ebben a legtöbb esetben felsorolják az elvárt képességeket, kompetenciákat, írnak a feladatkörről. Ezek lesznek azok a kulcsszavak, amelyeket érdemes beleépíteni az önéletrajzba, mert a toborzási szakember első körben ezeket fogja keresni benne. Tehát az egyes munka-tapasztalatainknál konkrétan írjuk le, hogy kapcsolatokat építettünk, telefonáltunk, tárgyaltunk, előadásokat tartottunk stb. Természetesen azokat a tapasztalatainkat emeljük ki, amelyek fontosak az állás kiírása alapján.

3. Legyen egy konkrét célunk, és ehhez igazodjunk

A sok munkahellyel kapcsolatos negatív sztereotípia lehet, hogy csak sodródunk az árral, nincsen konkrét célunk, motivációnk, hanem a „majd csak lesz valami” elv alapján dolgozunk. Ezt a leghatékonyabban úgy tudjuk cáfolni, ha már a pályázatunkból is sugárzik, hogy miért szeretnénk ezt a konkrét állást megszerezni, ennél a konkrét cégnél. Legyen célkitűzésünk, és tudjuk szakmailag megindokolni ezt elsősorban a motivációs levélben.

4. Ne szégyelljük azt, hogy sok munkahelyünk volt

Ezt szintén a motivációs levélben lehet kifejteni, de a lényeg, hogy a cikk elején felsorolt negatívumok ne ragadjanak át ránk is. Mert egy sor pozitív oka is lehet annak, hogy sok helyen megfordultunk. Szeretjük az új kihívásokat, dolgozik bennünk a szakmai kíváncsiság, a folyamatos megújulás utáni vágy. És ha sok feladatkörben megálltuk a helyünket, sokféle emberrel dolgoztunk együtt, az hasznos tapasztalat lehet. Ezekre helyezzük a hangsúlyt.