loader image

„Ha itthon vagyok, az is olyan, mintha nyaralnék”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk, és szeretnénk megmutatni a sokféle arcunkat, amely a HSA betűk mögött bújik meg. Sorozatunk 6. részében Puskár Szabolcs, cégünk kiemelt partnerkapcsolati vezetője.

Tudjátok, hogy napjaink egyik legfelkapottabb hollywoodi színésze, Ryan Gossling mivel tud teljesen kikapcsolni? Kötögetéssel – nem vicc! Amikor a Plasztik szerelem című filmet forgatták, az egyik jelenetet egy idős nénikkel teli szobában vették fel, ők vezették be a kötés rejtelmeibe. „Az volt életem egyik legnyugisabb napja – fogalmazott Ryan az ausztrál GQ magazinnak adott interjújában.

Tudjátok, hogy a HSA kiemelt partnerkapcsolati vezetője, Puskár Szabolcs mivel tud teljesen kikapcsolni? Nem kötögetéssel, de valami hasonlóan különleges dologgal. „Tartok otthon egy tengeri akváriumot. 500 literes, vannak benne korallok, csillagok, garnélarákok, remeterákok, bohóchalak, mindenféle érdekességek. Engem az kapcsol ki, amikor egy nehéz, hajtós nap után hazaérek, leülök az akvárium elé, és csak nézem, ahogy úszkálnak benne ezek az állatok” – mesélte el nekünk Szabolcs, aki három éve kezdett bele ebben a hobbijába, ami az etetés miatt napi elfoglaltságot jelent, de hetente tisztítja az akváriumot és havonta egyszer 25–30 százalékos vízcserére is szükség van. Elhivatottság nélkül ez nem megy.

Hasonló elköteleződést jelent a munkaerő-kölcsönzésben dolgozni is a részéről, hiszen a HSA egyik legtapasztaltabb szakemberéről van szó. 2009 januárjában csatlakozott cégünkhöz, de akkor már egy partneri ajánlás alapján kerestük meg őt, előtte is a szakmában bizonyított egy másik munkaerő-kölcsönző cégnél. „Sok elismerést kaptam, fontos, nagyszabású projektekben vettem részt, eleinte ez tetszett meg ebben a munkában. Folyton jártam az országot keresztbe, hosszába, és egy idő után már hiányzott a debreceni légkör, ezért is örültem a lehetőségnek a HSA-nál” – emlékszik vissza Szabolcs, aki ehhez képest a beszélgetésünk előtt is éppen úton volt, bár ezúttal csak Budapestig kellett mennie, onnan érkezett haza Debrecenbe.

Most ő a vezetője az ukrán munkavállalókkal kapcsolatos projektnek a cégen belül, amivel már több mint másfél éve foglalkozunk a hazai munkaerőhiány enyhítésének céljából. ő tárgyal a cégekkel, ő fogja össze a kinti toborzást, ő tartja kézben a szálakat. „Régóta benne vagyok ebben a világban, sok mindent átéltem már. Az ukrán munkaerőpiac viszont nekem is új kihívást jelentett, új színt hozott a mindennapjaimba. Szeretném sikerrel tovább vinni” – avat be minket abba, hogy mit szeret legjobban a jelenlegi feladataiban.

Pedig nem a HR-szakma volt az eredeti karrierterve. Kereskedelmi szakközépiskolába járt, az üzleti élet mindig is foglalkoztatta. „A nagymamám nagyvállalkozó volt, sokat segítettem neki, a könyvelésbe is belekóstoltam – teszi hozzá. – Emellett kiskorom óta vonzottak az épületek, ezért építésznek tanultam tovább az Ybl Miklós Főiskolán. Aztán rá kellett jönnöm, hogy a számítógép előtt ülni, és álló nap terveket rajzolni, az nem az én világom. A saját házamat megterveztem, és néha foglalkozom az eredeti szakmámmal a mai napig, de nem bánom, hogy nem ez lett a fő csapása a pályafutásomnak. Amennyi igényem van rá, annyira kiélem magam benne.”

Szabolcs világlátott ember, gyerekfejjel a szüleivel az élete részévé vált az utazás, és igyekezett ezt a szokást felnőttként is tartani. Járt Afrika északi részein, Egyiptomban és Tunéziában, Európát is beutazta. A mediterrán stílus fogta meg a legjobban. „A házamat is ebbe az irányba vittem el a kerttel együtt, ugyanis a kertészkedés a másik hobbim. így ha itthon vagyok, az is olyan, mintha nyaralnék – mosolyog, majd kérdésünkre hozzáteszi, hogy a mediterránon belül is Olaszország nőtt a szívéhez leginkább. – A mentalitásukat is megszerettem. én nem vagyok az a nagy dumás ember, talán éppen ezért tetszik az, amilyen nagy zajjal élnek.”

Az otthoni „zajról” most Luszy gondoskodik nála, a Bichon havanese fajtájú kutyusa hamarosan két éves lesz. „Egy nagyon komoly véreb, egészen 3,5 kiló – viccelődik Szabolcs, aki egy kolléga révén ismerkedett meg a fajtával, és akkor el is határozta, hogy ilyet fog tartani ő is. – Szeretem a szép kertet, amire azonban egy nagyobb termetű kutya veszélyt jelentett volna.” így viszont Luszy, a kert és az akvárium jelenti neki azt, amit Ryan Gosslingnak a kötőtű: a nyugalom szigetét.