loader image

Több pénzt akarsz? Így beszélj róla JÓL az állásinterjún!

– Kevés pénz, bunkó főnök, kulimunka, motiválatlanság – számos oka lehet annak, hogy valaki munkahelyet váltana.

– Ha ezeket úgy mondod el az állásinterjún, ahogyan gondolod, sosem vesznek fel, mert például anyagias vagy, neked csak a pénz számít.

– Megmutatjuk, hogyan kezeld jól ezeket a szituációkat az állásinterjún, hogyan adj diplomatikus és jó választ.

– Tehát: Miért akarsz munkahelyet váltani?

1. Mert több pénzt akarsz keresni

Még szép! Ki ne akarná hizlalni a bankszámláját? Ez a világ legtermészetesebb dolga, nincsen benne semmi szégyellnivaló, de… De mégsem jó válasz egy állásinterjún arra a kérdésre, hogy miért szeretnél munkahelyet váltani. Ha ezt mondod, rossz színben, anyagiasnak tünteted fel magad, ezért még ha tényleg ez is a motivációd, akkor is érdemes diplomatikusan fogalmaznod. így:

„Az elmúlt három évben volt lehetőségem értékes tapasztalatokat szerezni analízisek, adatbázisok készítésében és programozásban. ám miközben szakmailag előreléptem és a csapatba is beilleszkedtem, eljutottam arra a pontra, hogy már készen állok a tudásomat egy olyan cégnél kamatoztatni, amely kellőképpen megbecsül, és további fejlődésre ösztönöz.”

2. Mert a főnököd egy bunkó…

Kicsit sarkos a megfogalmazás, de sajnos valószínűleg sokan éreztek már így okkal vagy ok nélkül. Ez igazából mindegy is, mert ilyet vagy hasonlóan negatív dolgot egyszerűen tilos mondani a korábbi főnökeidről egy állásinterjún. Próbálj valami pozitív gondolatot előrángatni legalább a cégről. így:

„Rá kellett eszmélnem, hogy a vezetőség és én sok esetben másként gondolkodunk, én viszont szeretnék olyan munkakörnyezetben dolgozni, amelyben gördülékenyebben tudok együttműködni. Ez nehéz döntés volt, mert a cég küldetését szeretem, de hiszem, hogy így helyes.”

3. Mert feljebb kapaszkodnál a ranglétrán

Ha valakinek van munkája, mégis állást keres, annak az előrelépés iránti vágy a leggyakoribb oka. Ez önmagában is többé-kevésbé megállja a helyét, de az igazán jó hatás érdekében nem árt kicsit részletezni, és pozitív utózöngét kerekíteni neki. így:

„Eljött az idő, hogy új kihívást keressek. Szeretek együtt dolgozni a jelenlegi kollégáimmal, és a projektek is érdekesek, amelyeken dolgozom, de be kell vallanom, hogy egy ideje már nem érzem akkora kihívásnak a feladataimat, mint régebben. Talán egy kicsit el is kényelmesedtem, ezért olyan pozíciót keresek, amelyben újabb szakmai impulzusokat kaphatok.”

4. Mert teljesen mást csinálsz, mint amit szeretnél

Bárki belekényszerülhet olyan helyzetbe, hogy nem azt csinálja, ami a szakmájába vág, vagy amire igazán készült. Nem kell letenni a váltás lehetőségéről ilyenkor sem, de ahogy az előző példákban is láthattuk, a szókimondást érdemes kordában tartani az állásinterjún. Szóval ne azzal kezd, hogy „a munkám szar”… Inkább így:

„Izgatottan és bizakodva vágtam bele a jelenlegi munkámba még akkor is, ha mást tanultam, másban szereztem korábban tapasztalatokat. A mai napig lelkiismeretesen látom el a feladataimat, de be kell látnom, hogy nem ez az én igazi világom. Sokkal otthonosabban érezném magam a saját szakmámban, amelyből nem szakadtam ki, folyamatosan követtem a változásokat. Motivált vagyok, hogy újra ebben dolgozzak.”