loader image

Így tedd hatékonyabbá az önéletrajzodat 10 perc alatt!

Sorozatot indítottunk, amelynek célja, hogy jobbá, hatékonyabbá tedd az önéletrajzodat. Az első és a második részben olyan dolgokat javasoltunk, amelyeket két, illetve öt perc ráfordítással meg lehet csinálni. Zárásként jönnek a 10-15 percet igénylő tanácsok!

1. Mindig „hajtás felett” nézz az önéletrajzodra! Más szavakkal: a lap felső harmadára ügyelj nagyon, mert az lesz az első, amit látni fog a CV-ből a HR-es. Ez lesz az első benyomás rólad, ami meghatározza a folytatást. Ha rossz a felső harmad, lehet, hogy nem is görgeti lejjebb az önéletrajzodat.

2. Győződj meg róla, hogy legfeljebb 6-7 rövid pontban összegezd a munkatapasztalataidat. Nem számít, mennyi ideig voltál az adott helyen, és mennyire meggyőző érveket tudsz felsorolni, akkor se legyen ennél hosszabb! Ez a lélektani határ, ha ennél több pontba szeded, nem fogják elolvasni – úgy meg mi értelme?

3. Add oda az önéletrajzodat valakinek, aki nem ismer túl jól téged, adj neki fél percet, hogy átfussa, aztán kérdezd meg tőle: mi maradt meg benne rólad? Használd fel a visszajelzést, amit kapsz – ha kell, alakítsd át az önéletrajzodat.

4. Kicsit járasd az agyad, és amit csak tudsz, adj meg számokban, százalékokban. Hány embert irányítottál? Hány százalékkal teljesítetted túl a tervet? Ha nem ismersz pontos adatokat, becsülhetsz is addig a határig, ami még bizonyítható.

5. Tegyél néhány állítást arra vonatkozóan, hogy a korábbi munkahelyeid vagy főnökeid milyen hasznot láttak a munkádból. Ezzel tovább lépsz azon, hogy mire vagy képes, és már azt kommunikálod, hogy a leendő munkáltatódnak milyen közvetlen haszna lehet az alkalmazásodból. Végtére is őt ez érdekli elsősorban!

6. Készíts egyedi fejlécet az önéletrajzodhoz. Arról már korábban írtunk, hogy a designelemekkel óvatosan kell bánni, mert a CV legfontosabb célja az információk hatékony átadása, amihez a letisztult, egyszerű forma passzol a leginkább. Ugyanakkor a fejlécbe lehet stílust vinni, egyedi betűtípust vagy színt választani, ami megragadja a HR-es figyelmét, amire emlékezni fog. Használd ugyanezt a fejlécet a motivációs levélben és a referencia-anyagodban is – ezzel is építsd a személyes márkádat!

7. Szükséged lenne még egy-két helykitöltő elemre, mert első ránézésre is túlságosan szellősnek, „vékonynak” tűnik a pályázati anyagod? Nincs kőbe vésve, hogy csak a teljes munkaidős vagy fizetett állásokat lehet beírni munkatapasztalatnak. Szóval, ha önkéntes vagy gyakornoki munkát végeztél, esetleg volt egy blogod, ami témába vág, egész nyugodtan sorold fel!

8. Biztos, hogy bárki számára teljesen világos és érthető az önéletrajzod összes pontja? Gondolja arra, hogy cégtől függően nagyon változatos beosztású emberek szortírozzák első körben a beérkező önéletrajzokat – van, hogy egy asszisztensre, vagy egy szakértő HR-esre bízzák, de olyan is előfordul, hogy kapásból az egyik vezető foglalkozik velük. és egyikük sem fogja az idejét bonyolult szövegértelmezésre pazarolni, szóval ügyelj a közérthető és releváns fogalmazásra!