loader image

Szpíker, atléta és agrármérnök – kollégánk „titkos” élete

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Munkatársainkat bemutató sorozatunk 26. részében debreceni projektvezetőnket, Herman Sándort mutatjuk be.

Kezdünk hozzászokni, hogy mennyire sokszínű a HSA csapata. Cikksorozatunkban írtunk már a punk-rock bandában gitározó kollégánkról, a magyar gokartbajnok munkatársunkról vagy éppen a horrorregényeket író projektvezetőnkről. A mostani főszereplő, Herman Sándor is tartogatott néhány meglepetést! A hangját sokan ismerhetik a debreceni sportrendezvényekről, hiszen szpíkerként tűnik fel gyakran, régebben pedig korosztályos országos bajnok atlétaként a ma már vb-érmes Baji Balázs ellen is megmérette magát. De hogy került a cégcsoportunkhoz?

Agrármérnökként a HR világában

„2016 augusztásban megláttam az álláshirdetést, amiben irodai adminisztrátort kerestek, jelentkeztem rá, és egy kétkörös állásinterjú után felvettek” – mondta el a rövid verziót Sándor. Mivel a lényeg a részletekben rejlik, érdemes kicsit mélyebbre ásni. A Debreceni Egyetemen végzett gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökként, szeretett is volna a szakmájában elhelyezkedni, de amikor a gyakorlatát töltötte, nem volt sok lehetőség, így pályakezdőként egy rendezvényszervező cégnél kezdett dolgozni. „Mindenféle témakörben szerveztünk konferenciákat, többek közt HR-eseket is, valamint felnőttképzés keretében közbeszerzőknek tartottunk tanfolyamokat” – árulta el Sándor, hogyan került egy lépéssel közelebb a HR világához. Ezután jelentkezett a már említett álláshirdetésünkre, de nem irodai adminisztrátorként nyert felvételt, hanem toborzási asszisztensként, mert már akkor látszott, hogy van érzéke hozzá. Hogy ez mennyire beigazolódott, azt jelzi, hogy két hónappal később már projektvezetőként dolgozott.

Folyamatosan fejlődni kell

„Új kolléga érkezett a toborzási pozícióra, és nekem felajánlották a projektvezetői állást. Az előző feladatom is izgalmas volt, de a mostani több operatív feladattal jár, a cégekkel is folyamatosan kapcsolatot kell tartanom, így ezzel arányosan a munkaidő is megnőtt. Tulajdonképpen 0-24 órában rendelkezésre kell állni, mert a partnereknek bármikor lehet olyan kérése, amit a mi feladatunk megoldani” – mutatta be a legfőbb különbséget Sándor. A legnagyobb kihívásnak azt tartja a munkájában, hogy mivel folyamatosan fejlődik a munkaerőpiac, neki is tartania kell a lépést gondolkodásmódban. „Azt látom, hogy egyre nehezebb vonzóvá tenni az egyszerűbb munkákat a megkereshető bértől teljesen függetlenül, mert a fiatalabbak individualista megközelítésből néznek az állásokra. Csak az érdekes nekik, amiben ki tudják fejezni önmagukat, pedig az egyszerűbb munkák sokszor még értékesebbek is. Az a legnagyobb kihívás, hogy ennek ellenére is meg tudjuk szólítani a munkavállalókat.”

Szendvics és üdítő az első fizetség

Nem bort iszik és vizet prédikál, az egyetemi évei alatt Sándor is rendszeresen munkát vállalt a Meló-Diáknál. Egy villamossági nagykereskedésben dolgozott csomagolóként heti három-négy alkalommal négy-hatórás műszakokban. „Úgy érzem, hogy csak előnyömre vált ez a tapasztalat. Szerencsére ma is vannak tehetséges és elhivatott diákok, azt szeretem a legjobban, amikor egy-egy csiszolatlan gyémánt lép be az ajtón” – fogalmazott Sándor, aki a főállása mellett szpíkerként tevékenykedik atlétikai, floorball, vízilabda vagy éppen úszó rendezvényeken. „Nagy álmom teljesült ezzel, mert mindig is szerettem volna kommentátor lenni. Úgy kezdődött, hogy 2012-ben két barátom volt a bemondó egy atlétikai gyerek versenyen, de saját bevallásuk szerint is nagyon bénán csinálták, és megkérdezték tőlem, lenne-e kedvem kipróbálni. Éltem a lehetőséggel, akkor szendvicset és üdítőt kaptam érte, de hosszabb távon kialakult belőle egy idézőjeles karrier.”

Hosszú Katinkát is felkonferálta

Idén összességében már az ötödik alkalommal volt az úszó országos bajnokság szpíkere, ahol olyan világklasszisokat konferálhatott fel, mint Hosszú Katinka, Cseh László, Kapás Boglárka vagy Milák Kristóf. „Jó érzés testközelből látni olyan sztárokat, akiknek azelőtt csak a tévén keresztül szurkolhattam. Ugyanakkor nem használom ki a helyzetet, nem vagyok az a típus, aki ilyenkor közös fotót kér tőlük, mert nem ezért vagyok ott. Köszönünk egymásnak, néhány szót váltunk, de nem zavarom őket feleslegesen” – avatott be minket Sándor. Bár az összes általa kommentált sportágat a szíve csücskének tartja, azért az atlétikának különleges helye van az életében, hiszen a középiskolában 110 és 400 gáton, valamint a 4*400-as váltó tagjaként is korosztályos országos bajnok volt. A sport a ma is fontos az életében, crossfit edzésekre jár, futni és biciklizni szokott, de ha kikapcsolódásra vágyik, a kertészkedés is szóba jöhet.