loader image

Szívműtét után tért vissza a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Június példaképe: Czifra Mihály.

Mindannyian megijednénk, ha egyszer azt közölné velünk az orvos, hogy meg kell műteni a szívünket. A saját egészségünk féltésén túl rengeteg kérdés megfogalmazódik ilyenkor az emberben. Ezek között pedig előbb-utóbb a munkánkkal kapcsolatos félelmek is felszínre kerülnek, hiszen egy ilyen műtét hosszú kihagyással jár, amit sajnos nem tolerál minden munkáltató. A debreceni Czifra Mihály végigment mindezen idén áprilisban, de a munkája miatt egy pillanatig sem kellett aggódnia.

Nem külső kényszer, hanem belső igény

„Amikor megtudtam, hogy szívbillentyű- és koszorúérműtétre lenne szükségem, alaposan meg kellett fontolni, hogy belevágjak-e. Aztán beszélgettem ismerősökkel, köztük olyannal is, aki már átesett ezen, és ők megnyugtattak, hogy minden rendben lesz, ez mondhatni már rutineljárás. Húsvét előtt került rá sor, és a műtét utáni első hetet nem szívesen csinálnám újra végig. Nagyon óvatosnak kellett lenni minden mozdulattal, köhögni vagy tüsszenteni sem nagyon lehetett” – emlékezett vissza Mihály a beavatkozással járó leginkább kényelmetlen időszakra. A teljes gyógyulási idő három hónap lett volna, de ő ennél valamivel hamarabb, két és fél hónap után újra munkába állt. Mint elmondta, egyáltalán nem külső kényszer, sokkal inkább belső igény vezette erre. „Soha egy pillanatra sem helyeztek rám nyomást, hogy féltenem kellene az állásomat. Sőt, érdeklődtek a hogylétem felől, éreztették velem, hogy visszavárnak, amikor pedig szóltam, hogy már jönnék, inkább atyáskodtak felettem, hogy biztosan kipihentem-e magam kellőképpen. Minden segítséget megkaptam, amiért hálás vagyok. Azért mentem vissza dolgozni kicsit korábban, mert már hiányzott a munka, vágytam rá, hogy csináljak valamit” – árulta el a HSA kölcsönzött munkavállalója.

Jó kollektíva, egészséges versenyszellem

Czifra Mihály 2016 áprilisában került cégcsoportunkhoz, előtte 16 éven keresztül egy hírlapárus- és lottózóüzletben dolgozott. „Az az igazság, hogy ennyi idő alatt meguntam ezt a munkakört, főleg az zavart, hogy teljesen egyedül voltam egész nap. Ezért úgy döntöttem, hogy váltok, be is adtam a jelentkezésemet több helyre, a válaszok viszont elmaradoztak. Egy ismerősöm mesélte, hogy munkaerő-közvetítőn keresztül jutott álláshoz, így én is bementem a HSA-hoz, hogy mik a lehetőségek. Egyből szóltak, hogy a Bumet Hungary Kft.-nél lenne munka, és el is kísértek egy gyárlátogatásra, amelyen mindent megmutattak, hogy hol és mit kellene csinálnom. Megtetszett, így elvállaltam a feladatot” – mesélte el Mihály. Főként teherautó-alkatrészeket gyártanak, az ő feladata, hogy nagy fémlapokból kivágja és az előírásoknak megfelelően meghajlítsa az alapanyagot. „Fizikailag nem megterhelő a munka, a monotonitáshoz kellett hozzászoknom, de ezen sokat segített, hogy rendkívül jó a kollektíva. A mi csoportunkban egyfajta egészséges versengés is kialakult, a szünetekben mindig kérdezgetjük egymást, hogy ki hány százaléknál tart aznap” – tudtuk meg a kétgyermekes családapától, akinek a lányai már Budapesten dolgoznak.

16 kilós harcsa és motiváció a munkához

Sugárzik a hangjából, hogy nyugodt ember, amire a hobbija is ráerősít: 14 éves kora óta van horgászengedélye. „A természetet, a nyugalmat és a csendet szeretem benne. A Látóképi-víztározóhoz járok, és általában már hajnalban, nyitásra ott vagyok. A napi kvótám két nemes hal, ponty vagy süllő és mondjuk három kiló keszeg. A legemlékezetesebb fogásom gyerekkoromhoz kötődik, amikor a Kadarcsi-tóban egy 16 kilós harcsa akadt a horgomra. Háromnegyed órás fárasztó játék volt, mire sikerült kifognom” – elevenítette fel a kedves emléket. Nemcsak sportból horgászik, a halakat maga dolgozza fel konyhakész állapotra, de a főzést már a feleségére bízza. „A paprikás lisztben sült keszeg és a halászlé a kedvencem” – mesélte. Minden munkavállaló életében fontos a kikapcsolódás, hiszen azért dolgozunk, hogy élni is tudjunk. Emellett motiváció kell még ahhoz, hogy az ember képes legyen helytállni a munka világában, és Czifra Mihály a Hónap példaképe elismeréssel most ezt is megkapta. „Nagy megtiszteltetésnek érzem a HSA díját, ami további erőt adott ahhoz, hogy a legjobb tudásom szerint végezzem a munkámat” – zárta szavait Mihály.