loader image

Sokba kerülhet, ha munkaszerződés nélkül dolgozunk

A közismert kockázatokon túl komolyabb veszélyei is vannak annak, ha valaki feketén vállal munkát. Leírtuk, hogy lebukás esetén mit veszíthet a munkáltató és mit a dolgozó. Mindkettő sokat.

A feketemunka a mindennapjaink része, mi magunk is felelősek vagyunk azért, hogy működik. Akkor, amikor számla nélkül fizetünk a gyerek magántanárának, a fotósnak a családi képekért vagy a szakinak a villanyszerelésért, festésért, akármiért. Ezek a félig-meddig baráti, ismerősi „szívességek” ellenőrizhetetlenek, de minél nagyobb volumenben csinálják, ez annál inkább nem igaz.

Például amikor cégek feketén, munkaszerződés, bejelentés nélkül foglalkoztatnak embereket. Ellenőrzések itt viszont vannak, a NAV tájékoztatása szerint évente több ezer közérdekű bejelentés érkezik hozzájuk, amit kötelesek kivizsgálni. és ha bukás van, azért mindkét oldal keményen megfizethet. A feketemunka a munkáltató és a munkavállaló részéről sem kockázatmentes játék. Mi most azt mutatjuk be, hogy mit veszíthet az egyik és a másik fél.

A munkavállalók kockázata

Sokszor kényszerhelyzetben vannak a dolgozók, amikor a munkáltató kész tények elé állítja őket: ha akarja az állást, akkor az előírásoknak megfelelő bejelentés nélkül, feketén dolgozik. Nem mindig van mérlegelési lehetőség, mert a számlákat be kell fizetni a hónap végén. Mindez azonban nem számít, mert ha belemegyünk a játékba, muszáj számolni a kockázattal. A nyilvánvaló hátrány, hogy ha nincsen munkaszerződés, akkor elesünk a munkaviszonyból származó jogainktól. Tehát a pihenőidő mértékének, a legalacsonyabb munkabérnek, a munkaviszony megszüntetésének szabályai, amelyek védik a munkavállalót, nem lesznek érvényesek ránk. A feketemunkával töltött időszak nem számít bele a nyugdíjba, a hitelfelvétel is nehézkes lesz hivatalos jövedelem nélkül és táppénz sem jár, ha megbetegszünk. Ezeknél is súlyosabb következmény lehet, hogy lebukás esetén öt évre visszamenőleg befizettethetik velünk az elhallgatott járulékok összegét kamatostul.

A munkáltató kockázata

A bejelentés nélküli foglalkoztatás függetlenül attól, hogy milyen régóta tart, az egyik legsúlyosabb munkaügyi szabálysértés. A bírság összege érintett munkavállalónként 30 ezer és 10 millió forint közé esik, ami a gyakorlatban általában egymilliót jelent minden egyes feketén foglalkoztatott dolgozó után. Ez is nagyon tud fájni, de igazán fájdalmas csak lesz, amikor a munkaügyi ellenőr után megjelennek az adóellenőrök is, akik befizettetik az elmaradt adókat, járulékokat, valamint az ezek után esedékes kamatokat, pótlékokat és bírságokat, ami egy jóval magasabb összeg is lehet. További következmény, hogy az államháztartási törvény értelmében kiesik a cég a közbeszerzésekből és pályázatokból, a büntetés ténye pedig nyilvánosan elérhetővé válik, ami könnyen ronthatja a leendő üzletkötések esélyeit. és persze a büntetőjogi felelősség is fennáll.