loader image

Egy újsághirdetésből 13 év – egy kölcsönzött munkavállaló története

Rubóczki József tizenhárom éven keresztül dolgozott a HSA Kft. kölcsönzött munkavállalójaként. Idén év elején átvette saját állományába a Curver Magyarország Kft., ahol előtte már öt éve tette a dolgát HSA-sként. Vele beszélgettünk a tapasztalatairól, emlékeiről.

Hogyan ismerkedett meg a HSA-val annak idején?

Jó régi történet ez már, 2003-ban kezdtem a HSA-nál. Az előző munkahelyemmel sem volt problémám, de ott éppen lecsökkent a munka mennyisége, ezért váltani szerettem volna. Nem tudtam pontosan, hogy milyen cég a HSA, de megláttam az újsághirdetésüket, amelyben targoncásokat kerestek. Jelentkeztem rá, és mivel elektromos targoncára is megvolt a jogosítványom, behívtak egy – én csak úgy nevezem, hogy – tehetségkutatóra. Kimentünk a leendő munkavégzés helyére, a debreceni tejüzembe vagy tízen, és ott próbafeladatokat kaptunk. Miután láttak bennem fantáziát, körülbelül két héttel később már munkába is álltam.

Ugye itt a klasszikus munkaerő-kölcsönzési jogviszonyról beszélünk. Tehát ön a HSA alkalmazottja lett, de a tejüzemben végezte a munkáját. Akkoriban ez egy viszonylag új módszer volt.

Tényleg nem volt sok tapasztalatom, hogy ez hogyan működik. Eleinte érdekes volt a helyzet, mert hiába dolgoztam a tejüzemben, ha bármit elrontottam volna, az ottani vezetők nem adhattak volna nekem fegyelmit, mert az én főnökeim a HSA-ban voltak. Szerencsére nem volt ebből gond, sőt kifejezetten elégedettek voltak az én és a többi kölcsönzött munkavállaló munkájával. Olyannyira, hogy egy idő után a cég saját targoncásai kicsit háttérbe is szorultak velünk szemben. Jól éreztem magam, hét évet húztam le a tejüzemben. Sajnos fokozatosan épült le a vállalat, sorra adták el az üzemeiket, így a létszámcsökkentés minket is utolért.

Viszont kölcsönzött munkavállalóként az ön munkaviszonya nem szűnt meg, hiszen az a HSA-hoz kötötte, nem a tejüzemhez. Ezután hogyan jött a következő lépés?

Nem voltam munka nélkül egy percig sem, mert amikor megszűnt a tejüzemi feladat, a HSA-nál rögtön szóltak, hogy lenne lehetőség a Curver Magyarország Kft-nél folytatni, így azóta ott dolgozom. év elejétől már nem kölcsönzött munkavállalóként, hanem a cég saját állományában, és bár egy rossz szavam sem lehet, az elején nem örültem, hogy ki kell lépnem a HSA-tól.

Erre egy idő közben született törvény miatt volt szükség, amely megszabja, hogy kölcsönzött munkavállaló egy helyen legfeljebb öt évig dolgozhat megszakítás nélkül.

Igen, így van. 13 évig tartoztam a HSA-hoz, és nem volt rossz tapasztalatom. Amit vállaltak a szerződésben, azt maradéktalanul teljesítették felém, és munkát is adtak mindig. Az külön szimpatikus volt, hogy egyenlő félként kezeltek, figyeltek ránk. Például a tejüzemben egy idő után műszakvezető lettem, és minden hónap utolsó szombatján összeültünk a HSA központjában, és végigbeszéltük, van-e valami probléma, milyen állapotban vannak a gépek, szükségünk van-e valamire.

Most, hogy már elszakadt a HSA-tól a kapcsolat azért megmaradt?

Hogyne! Papp Imrével, a cégvezetővel akárhányszor összefutok a városban, mindig jól elbeszélgetünk. Megvan a telefonszáma, és tudom, hogy bármikor felhívhatom, ha problémám adódna. De másokkal is jó a kapcsolat. Szép emlékek kötnek a céghez.