loader image

Nem könnyű a külföldi munkavállaló élete

A HSA sokszor a Vajdaságból és Erdélyből érkező álláskeresőknek is segít a magyarországi elhelyezkedésben, így első kézből tudjuk, a bürokrácia nem könnyíti meg a külföldről érkező munkavállalók életét. éppen ezért senkinek sem árthat egy kis útmutatás.

Ha a határainkon túlról, például a Vajdaságból vagy Erdélyből költözik Magyarországra egy munkavállaló, még akkor sincsen egyszerű dolga a papírügyek intézésében, ha történetesen magyar ajkú. Nemegyszer előfordul, hogy az említett területekről érkező, a HSA által kiközvetített jelöltet választja ki a meghirdetett pozícióra a munkáltató. Az álláskereső tehát sikeresen átvészelte az önéletrajzírástól és személyes interjúktól átitatott időszakot, eljött az ideje a pezsgőbontásnak, csakhogy… Csakhogy ekkor új harc veszi kezdetét a bürokráciával szemben.

Ahhoz, hogy egy külföldi állampolgár munkaviszonya hivatalosan bejelentésre kerüljön, a munkavállalónak a következő papírokkal kell rendelkeznie: regisztrációs kártya, lakcímkártya, TAJ kártya és adókártya. Ezek közül már a regisztrációs kártya beszerzése is gondot okoz. Ezt a dokumentumot a Bevándorlási Hivatal állítja ki – ha minden szükséges papír megvan hozzá, akkor akár helyben. Igen ám, de itt kezdődnek a gondok. A regisztrációs kártya kiállításához ugyanis be kell mutatni többek közt az aláírt munkaszerződést és a magyarországi lakcímkártyát is.

Mivel a hivatalos dokumentumok beszerzésének átfutási ideje ideális esetben is minimum egy hét, ez azt jelenti, hogy a munkaszerződésnek már a hivatalos papírok intézése előtt készen kell lennie aláírva. Ha a HSA-n keresztül érkezik a leendő dolgozó, a jó előre megírt munkaszerződésbe könnyebben belemennek a munkaadók, hiszen cégünk garanciát vállal az általa kiközvetített állományért.

De nemcsak ebben tudunk a határainkon túlról érkező, az állásinterjún megfelelt munkavállalók segítségére lenni. A regisztrációs kártya kiadásának másik feltétele ugyanis a lakcímkártya megléte volt, ehhez viszont bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkezni, ahová kiküldik az elkészült papírokat. Külföldről érkezve, helyismeret nélkül nehéz hirtelen az igényeknek megfelelő szállást találni, ahová be tud jelentkezni az ember. A HSA ebben is segítséget nyújt, munkatársaink hasznos információkat közölnek például az albérletkereséssel kapcsolatban.

Ha pedig már a munkaszerződésen túl lakcímkártyával és regisztrációs kártyával is rendelkezik a munkavállaló, ezekkel a papírokkal igényelheti a TAJ kártyát is. Az adókártya beszerzését és az üzemorvosi vizsgálaton való megfelelést követően pedig már hivatalosan is bejelenthető a külföldi dolgozó magyarországi munkaviszonya.

A HSA-val Erdélyből vagy a Vajdaságból is könnyebb!