loader image

A világ, ahol nincsen bérminimum

Az idényjellegű munkák elvégzésére tavaly nyár óta az egyszerűsített foglalkoztatás és a munkaerő-kölcsönzés mellett egy harmadik megoldás is létezik: a szociális szövetkezet. Mi ez, és miként fordulhat elő, hogy nem vonatkozik rá a kötelezően előírt bérminimum?

A szociális szövetkezetek régóta léteznek, és azzal a céllal szerveződtek, hogy a nehéz helyzetbe kerülő tagjaikat segítsék. Például megteremtették számukra a munka feltételeit, de a konkrét munkavégzés már ugyanúgy, kizárólag rendes munkaviszonyban, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében valósulhatott meg. Ezt változtatta meg a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény, amely tavaly május 3-tól lehetőséget kínál arra, hogy önmagában a tagság is elegendő legyen a szövetkezetben való munkavégzésre.

Fontos azonban kiemelni, hogy a tagi munkavégzésre nem ugyanazok az előírások vonatkoznak, amelyek a többi foglalkoztatási formát szabályozzák. Magyarán a szociális szövetkezetekben létrejövő foglalkoztatás nem tartozik a Munka törvénykönyvének hatálya alá. Ez azt is jelenti, hogy nincsen kötelezően előírt bérminimum, a tag keresetének megállapítása a szövetkezet döntésén múlik. Ezt, illetve a teljesítendő munkafeladatok meghatározását és dokumentálásának módját a szövetkezet alapszabálya írja elő.

A szövetkezetnek legkésőbb a munka megkezdése előtt be kell jelentenie a foglalkoztatottat az egészségbiztosítási szervnél. A szociális szövetkezet tagjai után havi 6810 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, ebből jelentős kedvezményt is igénybe vehet. A tag foglalkoztatásának kezdetét követő első évben a havi 6810 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól teljes egészében mentesül, de a második évben is csak a 25%-át, a harmadikban az 50%-át, a negyedikben a 75%-át kell befizetnie. Tehát csak az ötödik évtől köteles az összeg teljes egészének megtérítésére.

Természetesen feltételei is vannak annak, hogy kit lehet szociális szövetkezeti formában foglalkoztatni. Kizárólag a Munkaügyi Központnál regisztrált álláskereső vagy közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő személy dolgozhat ebben a munkatípusban. Ráadásul a tag után igénybe vehető kedvezményeket egy időben csak egy szociális szövetkezet veheti igénybe. éppen ezért a foglalkoztatottnak nyilatkoznia kell arról, hogy utána másik szociális szövetkezet nem érvényesíti az engedményeket. Ha a nyilatkozata ellenére, ez a helyzet mégis fennáll, a bírság a tagot terheli.

A HSA Kft. szociális szövetkezetének célja, hogy az álláskeresők és a pályakezdő munkanélküliek munkába helyezését elősegítse, és a belőlük összeálló munkacsoportjával a megrendeléseket az előre meghatározott szempontok alapján elvégezze. Amennyiben idényjellegű feladatokra keres megoldást, a szociális szövetkezet éppúgy hasznára lehet, mint a cégünk által szintén kínált egyszerűsített foglalkoztatás és munkaerő-kölcsönzés.

Ugyanakkor az, hogy a három forma közül melyik a legkifizetődőbb, az mindig az adott munka specifikusságától és a megrendelő egyedi arculatától függ. Keresse a HSA Kft. szakértőjét az ertekesites@hsakft.hu e-mail címen, aki a személyes egyeztetést követően megtalálja az ön számára legkézenfekvőbb megoldást!