loader image

Nem a húsért horgászik és nem a díjakért dolgozik a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Hónapról hónapra elismerünk egy a HSA Groupon keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. December példaképe: Orvos Géza.

Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland – micsoda szereposztás! A ’90-es évek egyik klasszikusa volt a Vírus című katasztrófafilm, és még a mai napig magunk előtt látjuk, ahogyan a speciális sárga védőruhában kutatják a megoldást a szereplők a halálos vírus megfékezésére. Amikor a Hónap példaképe elmesélte, hogy ő teljes álarcos, egész testes, részben sárga védőruhát visel munka közben, egyből ez a kép ugrott be, de persze nem a hollywoodi díszlet- és jelmezboltból kapják a felszerelésüket…

Vegyszerekkel dolgozik a kukorica védelméért

„Azért ne úgy képzeljük el, mint a filmekben – reagált a felvetésünkre Orvos Géza, aki a harmadik éve dolgozik a HSA kölcsönzött munkavállalójaként csávázó-gépkezelőként a Pioneer szarvasi vetőmagüzemében. – Az a feladatom, hogy a különböző országokba szóló megrendelések alapján külsőleg a megadott vegyszerrel kezeljem a kukorica-vetőmagot, hogy megőrizzük annak egészségét, megóvjuk például a kártékony rovaroktól vagy a gombásodástól. Mivel vegyszerekkel dolgozunk, szükség van a védőruhára, bár normál üzemi körülmények között a teljes felszerelést csak bizonyos esetekben kell felvenni. Egész nap kényelmetlen lenne benne lenni, mert eléggé meleg és merev tud lenni, de a maszk és a speciális védőkesztyű nem gátol a mozgásban és nem okoz semmilyen kellemetlenséget.” Géza 2017 februárjában került az üzembe, de először a szántóföldeken ellenőrként dolgozott, az volt a feladata, hogy kontrollálja a címerezés minőségét vagy éppen a palánták számát. „Előtte is ezt csináltam egy kondorosi cégnél, ennek révén találkoztam a kukoricaföldeken a Pioneer munkatársával, és ő mondta, hogy keresnek embereket, a bekerüléshez pedig a HSA-hoz kell fordulni. Így jelentkeztem, és zökkenőmentesen ment minden” – elevenítette fel a Hónap példaképe.

Szerinte más talán jobban megérdemelte volna

Azóta sem bánta meg, hogy a váltás mellett döntött, „jól alakultak a dolgok”, fogalmazza meg a saját szavaival. Ebben nagy szerepet játszik a jó társaság, ami annak ellenére is megmaradt, hogy az elmúlt közel négy év során változott a brigád összetétele. „Amikor ide kerültem, idősebb volt a jellemző korosztály, de azóta többen nyugdíjba vagy külföldre mentek, így fiatalodott a társaság. Szerencsére az elejétől kezdve megtaláltam a közös hangot a többiekkel, nyitottan, közvetlenül fogadtak. Ma már néha nekem kell megmutatnom az újaknak, hogy mennek a dolgok, tavaly például betanuló kollégát osztottak mellém, pedig úgy éreztem, nekem is lenne még mit tanulnom a mesterektől. De nem volt gond” – árulta el Géza, akiről a HSA projektvezetője is jó véleménnyel volt. „Megbízható és szorgalmas munkaerő, aki ha teheti, plusz műszakot is vállal. Kiemelkedő a hozzáállása és a szorgalma. Precíz munkája révén meghatározó teljesítményt nyújt, és megérdemli, hogy ő legyen a hónap példaképe” – indokolta a díjazást Fésű Richárd projektvezetőnk. Orvos Gézát meglepte az elismerés, egyáltalán nem számított rá, még azt is megjegyezte, hogy biztos lenne, aki jobban megérdemelné. Ez a szerénység is kell ahhoz, hogy valaki ilyen lelkiismeretes munkát tudjon végezni.

Megfogadta, 2020-ban szeretne többet horgászni

Amikor arról kérdeztük, hogy milyen tervei vannak, határozottan megerősítette, hogy hosszú távon tervez a jelenlegi munkájával. „Kellőképpen változatos, mindig jön egy kisebb-nagyobb kihívás, amit meg kell oldani. Egy üzemben megesik néha, hogy valami elromlik. Legutóbb az egyik szivattyút kellett kicserélni, ami nem mindennapos feladat, alaposan át kellett gondolni a lépéseket, hogy mi, hogyan lenne a legcélravezetőbb” – hozott fel egy példát arra, hogy mi tudja színesebbé tenni az üzemi hétköznapokat. Azért mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy mivel kapcsolódik ki munka után a Hónap példaképe. „Szeretek horgászni, és az egyik újévi fogadalmam, hogy idén újra rendszeresebben eljárok majd – vágta rá. – Békés megyei vagyok, úgyhogy a környékre járok, de voltam már Pest és Nógrád megyében is horgászni. Szeretek elvonulni egy vagy több napra, a vízparton csend és nyugalom van, lehet relaxálni, élvezni a természetet. Nem húshorgász vagyok, csak az élményért csinálom, úgyhogy mindig visszaengedem a kifogott halakat. Nagy élmény egy méretes hallal szembenézni. Fogtam már hatkilós amurt, ami köztudottan harcias és 11 kilós pontyot is, ami komótosabb, de rendkívül kitartó. Olyanra is volt már példa, hogy egy hetven perces fárasztás végén megszökött a hal. Tisztelni kell őket, ez a legfontosabb.” Ez utóbbi gondolat, akár vírusként is terjedhetne a világban!