loader image

Munkaidőben kellene állásinterjúra menned egy másik céghez?

> A címben felvetett a problémára is válaszolunk új sorozatunkban.

> összeszedtük a leggyakoribb álláskeresői félelmeket – 1. rész.

> Mi van, ha a főnököm rájön, hogy másik állás után kutatok? Vagy, hogy már be is adtam a jelentkezésemet máshová? Talán meg is haragszik rám, és akkor mi lesz, ha nem vesznek fel a másik helyre?

Ha elkezdesz nézelődni, annak oka van; valamiért úgy érzed, hogy nem vagy maradéktalanul elégedett a jelenlegi helyzeteddel. A munkavállalás szabad, nincs abban semmi rossz, ha új lehetőségek után kutatsz, de ezt tanácsos óvatosan tenni. Ne munkaidőben keresgélj, ne avass be a terveidbe mindenkit. és az állásinterjún sem szégyen megkérni a céget, hogy diszkréten kezelje a jelentkezésedet. így remélhetőleg nem kerülsz ilyen kellemetlen szituációba.

> Amikor összeállítottam az önéletrajzomat, annyira profinak akartam tűnni, hogy olyan szakszavakat is beleírtam, amiket előtte nem is ismertem. Vajon ezt észreveszik?

Előfordul, hogy a munkavállalók kozmetikázzák magukat az önéletrajzban, ezt azonban a legkevésbé sem javasoljuk! Egy alapszabály van: amit beleírsz, azt meg is kell tudnod védeni. Egy állásinterjún belekérdezhetnek és bele is kérdeznek abba, amit az önéletrajzban leírtál. Ha ott derül ki, hogy füllentettél, azzal minden esélyed elszáll.

> Nincsen időm normális fotót készíttetni magamról, így kénytelen vagyok egy régi képet beilleszteni. Nem túl előnyös, de nincs más. Mit fognak gondolni rólam?

Egy gyenge minőségű fotó rengeteget tud rontani az önéletrajz értékén. Gondolj csak bele, hogy mennyire meghatározó a megjelenés akkor is, amikor először találkozunk valakivel. Ez hatványozottan igaz, ha csak egy fényképet látunk az illetőről. Ha tényleg nincs elfogadható minőségű és viszonylag friss (maximum egy-két éves) képed, akkor inkább ne is tegyél be semmit. Ez nem a legjobb megoldás, de a kevésbé rossz.

> Amikor az állásinterjú elején megkérnek, hogy meséljek magamról, biztos olyan zavarban leszek, hogy összeakad a nyelvem.

Ha nem bízol magadban, akkor sokkal kisebb eséllyel fogsz jól teljesíteni. Ez olyan, mint amikor egy kezdő autóvezető előre azon izgul, hogy lefullad a piros lámpánál, és feltartja a sort. Na akkor tutira le is fullad majd. A magabiztosságot lehet tudatosan edzeni is, például ha előre átgondolod, hogy mit felelsz majd erre a kérdésre, sokkal összeszedettebb leszel.

> A cég, amelyhez jelentkeztem, behív állásinterjúra, de másnap munkaidőben kellene ott lennem. Hogyan tegyem szabaddá magam a jelenlegi munkahelyemen?

Ilyen esetben nyugodtan meg lehet mondani a cégnek, hogy dolgozol, és ilyen rövid idő alatt nem tudsz szabadnapot kérni, hogy ott lehess az állásinterjún munkaidőben. Hangsúlyozd ki, hogy mindenképpen szeretnél találkozni velük, mert komolyan érdekel a lehetőség, de csak a következő héten tudsz legkorábban szabadnapot kivenni. Alternatív megoldásként felajánlhatod azt is, hogy munkaidő előtt vagy után, vagy esetleg hétvégén is szívesen elmennél hozzájuk. Legyél annyira rugalmas, amennyire csak tudsz.