loader image

Kinek jár a támogatás munkába járáshoz?

– Változott a munkába járás adómentes költségtérítésének szabálya.

– Leírtuk, milyen esetekben és mennyit kötelesek fizetni a cégek alkalmazottaiknak a munkába járásért!

Először is muszáj tisztázni, hogy mit takar a munkába járás fogalma, a költségtérítés lehetősége ugyanis közel sem adott mindenkinek. A törvény szerint az számít munkába járásnak, ha a bejelentett lakcím vagy tartózkodási hely alapján más településről kell eljutni a munkahelyre, és ehhez valamilyen távolsági járatot (busz vagy vonat) kell igénybe venni. Tehát ha kisétálunk az utca végébe, felszállunk a helyi járatos buszra és megyünk öt megállót a munkahelyünkig, az törvényileg nem számít munkába járásnak, így a munkáltató nem köteles hozzájárulni a havi bérlet költségéhez.

Ha viszont tényleg egy másik településről érkezünk, annak két verziója van. Az egyik a rendszeres ingázás, tipikusan az az eset, amikor valaki naponta jár be a munkahelyére például a 30–40 kilométerrel arrébb fekvő lakhelyéről. A másik pedig az úgynevezett hazautazás, amikor olyan messze van a lakhely (vigyázat, a bejelentett lakcím vagy tartózkodási hely számít!) a munkahelytől, hogy a dolgozó csak hétvégente tud hazajárni. Ebben az esetben hetente egyszeri (havonta legfeljebb négyszeri) hazautazáshoz köteles hozzájárulni a munkáltató.

Mennyi az annyi?

Legyen szó bármelyik fent említett verzióról, az ingázásról vagy a hazautazásról, a cég a bérlet vagy a menetjegy árának 86%-át köteles megtéríteni a dolgozónak. Tehát ha például Debrecen és Hajdúszoboszló között 740 forint a retúr vonatjegy, akkor ebből 653 forint visszaigényelhető a munkáltatótól. Van ennek a támogatásnak azonban egy felső összeghatára is a hazautazás esetében: ez nem lehet több havi 35200 forintnál jelen állás szerint, de ezt évről évre változtatják januárban. Vannak kitételek is, amelyeknek meg kell felelni: csak másodosztályú vonatra és menetrendszeri járatokra lehet igénybe venni. Fontos, hogy a bérletet vagy a menetjegyet használat után a munkáltató rendelkezésére kell bocsájtani.

Mi van, ha autóval járunk munkába?

Ebben változott a törvény augusztus elsejével. Arra eddig is volt lehetőség, hogy tömegközlekedés helyett saját gépjárművel valósítsuk meg az ingázást vagy a hazautazást munkáltatói támogatással, viszont ennek nagyon szigorú feltételei voltak. Csak abban az esetben lehetett ezt kihasználni, ha a lakhely és a munkahely között nem volt elérhető tömegközlekedés, vagy csak hosszú várakozással volt kivitelezhető munkába- és hazajutás, vagy mozgáskorlátozottság, fogyatékosság miatt a munkavállalónak nem volt más választása. Persze a munkáltató dönthetett úgy saját hatáskörben, hogy a fel nem sorolt esetekben is adott támogatást, de most újabb ponttal bővült ki az autós munkába járás törvényileg kötelezővé tett segítése. Már azok is igénybe vehetik, akiknek óvodás vagy bölcsődés gyermekük van. A munkáltatónak kilométerenként 9 forinttal kell hozzájárulnia az autóval való munkába, illetve hazajáráshoz. A gépjárműnek nem kell a munkavállaló sajátjának lennie, de nyilatkoznia kell a tartózkodási és lakhelyéről, valamint, hogy melyikről utazik a munkahelyére – csakúgy, mint a tömegközlekedést érintő támogatás esetében.