loader image

Késik a fizetés? Nem biztos!

> Változás: a bankok szeptember óta már 17 óráig fogadják az utalásokat.

> Leírtuk, hogy ennek fényében meddig kell megérkeznie a fizetéseknek.

Sokszor okoz félreértést, hogy a munkavállalóknak pontosan meddig kell megkapniuk a bérüket. Láttunk már olyat, hogy egy dolgozó a munkaügyi bírósággal fenyegette a munkaadóját, amiért nem kapta meg a pénzét 10-én 16 óráig, ezért úgy döntöttünk, hogy tisztába tesszük a szabályokat. Az illetőnek ugyanis nem feltétlenül volt igaza, mivel a banki átutalások nem állnak le 16 órakor, tehát még megkaphatta aznap a jogos fizetését. Mi a HSA-nál kitüntetett figyelmet fordítunk arra, hogy minden munkavállalónkat időben és pontosan kifizessük. De akkor lássuk, mit jelent az, hogy „időben”!

Mi a fizetés megérkezésének végső határideje?

A törvény azt írja elő, hogy a tárgyhót követő hónap 10-ig köteles a munkáltató a dolgozó rendelkezésére bocsájtani a bérét. A dátum egyaránt vonatkozik a banki átutalásos és a készpénzes kifizetésekre – hogy melyik verzió szerint érkezik a fizetés, azt a munkaszerződés rögzíti. A 10-étől azonban egyéni megállapodás alapján el lehet térni a munkaszerződésben. Nálunk, a HSA-nál például van olyan partnerünk, akivel abban egyeztünk meg, hogy 6-áig kapnak fizetést a munkavállalók.

Meddig utalnak a bankok?

Ma már az esetek 90 százalékában banki átutalással történik a fizetés, nem pedig készpénzzel, és ez okozhat félreértéseket. Sokan tévesen úgy tudják, hogy a bankok hétköznap 16 óra után nem utalják tovább a pénzt, csak a másnap reggeli nyitáskor. De ez nem így van, legutóbb szeptember 7-én változott a rendszer. A bankok már a korábbi öt helyett napi tíz ciklusban továbbítják az utalásokat a feladó és a címzett között. Ennek köszönhetően a tranzakció indításának végső időpontja kitolódott 17 óráig, tehát a munkáltatók addig utalhatják a pénzt úgy, hogy az még aznap, egy későbbi időpontban megérkezzen az alkalmazott számlájára. úgyhogy érdemes megvárni a nap végét, mert csak akkor beszélhetünk késésről és törvénysértésről, ha a határidő napjának végéig sem érkezik meg a fizetés.

és ha 10-e nem munkanapra esik?

Könnyen előfordulhat, hogy 10-e hétvégére vagy ünnepnapra datálódik, de mivel a törvény úgy szól, hogy eddig a határidőig meg kell kapnia a dolgozónak a bérét, ilyen esetben a munkáltató köteles előbb fizetni. Tehát ha 10-e vasárnap, akkor már 8-án, pénteken meg kell érkeznie a fizetésnek.

Mi jár még a dolgozónak határidőig?

A bérlap, amely részletezi az összes adott hónapra vonatkozó járandóságát, és ezt a fizetéssel egy időben kell megkapnia a munkavállalónak. A Munka törvénykönyve az elmúlt években annyit lazított a bérlapok kiadásának szabályain, hogy már elektronikus úton, például e-mailben is kiküldhető a dolgozóknak, nem kell feltétlenül kinyomtatva megkapniuk.