loader image

Mindenki másképp csinálja

A NAV a közelmúltban leplezte le az egész országot behálózó feketegazdasági hálózatot, amely többmilliárdos adócsalást követett el, és tízezer embert foglalkoztatott illegálisan saját munkaerő-kölcsönző cégein keresztül. Akkor mostantól az összes munkaerő-kölcsönző gyanús lenne? Aligha!

Az LGT már 1977-ben elénekelte, hogy mindenki másképp csinálja, de még 36 év elteltével is szemöldökráncolva kell szembesülnünk a ténnyel, ez valóban így van – még a munkaerőpiacon is.

Cégtemető, adócsalás, milliárdok
Szeptember első hetében bombaként robbant a hír, miszerint a NAV a magyar kriminalisztika történetének egyik legnagyobb akcióját zárta le. Az adóhatóságnak szemet szúrt, hogy egy Heves megyei településre szokatlanul sok cég van bejegyezve valós működés nélkül. Kiderült, hogy cégtemetőt működtettek, azaz csődbe vitték cégeiket, de még a felszámolás előtt kilopták belőle a vagyont, majd az egészet átíratták például egy külföldi állampolgárra. Itt azonban nem állt le a csoport, amely alkalmazottjait, nagyságrendileg tízezer embert átjelentett saját munkaerő-kölcsönző cégeihez, és ezután feketén foglalkoztatta őket. A megrendelő megkapta a szolgáltatást, a munkások pedig abban a hiszemben dolgoztak, hogy be vannak jelentve. De nem voltak, így többmilliárdos „haszon” ütötte a bűnszervezet markát.

Vannak gyanús jelek
Azonban bármennyire is profin van előkészítve a csalás, vannak olyan jelek, amelyek gyanút kelthetnek a megrendelőben. Lássuk, melyek ezek!
– A legálisan működő munkaerő-kölcsönző cégek regisztrációs számmal rendelkeznek. Ennek feltétele a munkaügyi központ által nyilvántartásba vett irodahelyiség, minimum egy személy alkalmazása megfelelő képesítéssel, továbbá vagyoni biztosíték letétbe helyezése, amely kölcsönzési tevékenység esetén kétmillió forint.
– Minden kölcsönzőnek rendelkeznie kell számlaszámmal, amelyet ha viszonylag sűrűn, havonta vagy negyedévente megváltoztat, az bizalmatlanságot szülhet. Ebben az esetben ugyanis valamiért bankról bankra cipeli a pénzét.
– Nemcsak a számlaszám, hanem a cégnév változása is gyanús. Előfordul, hogy rövid időn belül ugyanazok az emberek, ugyanazt a szolgáltatást nyújtják újabb cég neve alatt, ahová átjelentik ugyanazokat a kölcsönzött dolgozókat. – ilyenkor résen kell lenni!
– Nem kötelező a kölcsönző cégnek a NAV által kiállított nullás adóigazolással tisztáznia magát, azonban a megrendelőnek jogában áll kérni ezt a papírt. Ha valamiért nem tesznek eleget ennek a kérésnek, eljött az óvakodás ideje!
– Magyarországon ekvivalencia elv van érvényben, tehát a kölcsönzött dolgozónak idővel abban a juttatásban kell részesülnie, mint a megrendelőnél azonos munkakörben alkalmazott munkavállalónak. Ha a kölcsönzőcég nem szól erről az árajánlatában, nem hívja fel a figyelmet arra, hogy egy bizonyos idő után változhat a kölcsönzött dolgozó bére, az újabb gyanús jel.

Nem minden munkaerő-kölcsönző cég próbál bűnözéssel boldogulni, láthatjuk, hogy mindenki másképp csinálja. Ha olyan partnert szeretne, amely legálisan végzi a dolgát, keresse a HSA-t. A törvényességet mi garantáljuk!