loader image

Hogy ne verjenek át!

Attól, hogy elvégzed a munkát, és meg is kapod érte a megbeszélt fizetést, még nem biztos, hogy törvényes a foglalkoztatásod. Ennek pedig te is megiszod a levét. Megmutatjuk, mire figyelj oda, hogy ne járj úgy, mint közel tízezer átvert dolgozó szeptember elején.

A NAV szeptember első hetében leplezte le az egész országot behálózó bűnszervezetet, amely munkaerő-kölcsönző cégein keresztül nagyságrendileg tízezer dolgozó után csalta el az adófizetési kötelezettségét, ezzel szert téve többmilliárdos illegális bevételre. A kikölcsönzött munkavállalók erről persze – jobb esetben – mit sem tudtak, ők abban a hiszemben dolgoztak, hogy az adóhatóságnál bejelentett munkát végeznek. Utólag kellett szembesülniük azzal, hogy a foglalkoztatásuk valójában feketén történt, tehát számos hátrány érte őket. Nem voltak biztosítva erre az időszakra, és még csak kárpótlást sem követelhettek a cégen, ha munka közben balesetet szenvedtek. Hiába dolgoztak, az nem számít bele a nyugdíjukba, ha pedig nem kapták meg a pénzüket, nem volt mivel bizonyítani az igazukat. Arról nem is szólva, hogy miután a munkáltatójuk egyik napról a másikra eltűnt, ugyanolyan váratlanul veszítették el ők is a megélhetésüket.

Mihez van jogod és mire kell odafigyelned munkavállalóként, hogy ne kerülj hasonló helyzetbe, egyúttal megbizonyosodj a foglalkoztatásod törvényességéről? íme!

– Az első és legfontosabb: írásba foglalt munkaszerződést kell kapnod, méghozzá a munka megkezdését megelőzően. Ha öt perccel előtte, akkor öt perccel, a lényeg, hogy előtte.

– Minden munkavállalót jelenteni kell a NAV felé, amiről készül egy igazoló lap. Ezt a munkáltató köteles átadni neked. Ha nyolcórás munkát végzel, annyira is kell, hogy bejelentsenek – vigyázz, nehogy hivatalosan 4–6 óra legyen belőle!

– A fizetés megérkezése örömteli pillanat, de nem árt odafigyelni arra, hogy van-e hozzá „kísérő” is. Törvény írja elő ugyanis, hogy minden kifizetésről bérlap készül, amelynek muszáj eljutnia hozzád, hiszen ezt csatolnod kell az adóbevallásodhoz.

– Muszáj, hogy legyen jelenléti ív, amelyet minden alkalommal alá kell írnod. De arra is figyelj, hogy a valóságnak megfelelő időpont szerepeljen rajta, különben elképzelhető, hogy például később nem számolják el a pótlékokat.

– A munka befejeztével kilépő papírt kell kapnod, amely tartalmazza, hogy minden elszámolás megtörtént.

– A mai világban nemcsak elavult módszer, hanem gyanús jel is lehet, ha nem átutalással, hanem készpénzzel történik a kifizetés (hacsak nem a dolgozó kérésére van így). Ebben az esetben ugyanis a pénz útja lekövethetetlen.

Ha olyan munkaerő-közvetítő és/vagy munkaerő-kölcsönző céget keresel, amely nemcsak segít az elhelyezkedésben, hanem tiszteletben is tartja a jogaidat, a hatályos szabályok szerint intézi a foglalkoztatásodat, akkor a HSA a neked való megoldás.