loader image

Minden, amit a fizetési igényről tudnod kell!

Minden állásinterjú egyik legkellemetlenebb és egyben legszükségszerűbb része, amikor a fizetési igényről kell beszélni. Mert nyilván szeretnénk minél többet kapni a munkánkért, de néha nehéz megtippelni a reális összeget. Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a témában!

Mikor kerülhet először szóba a fizetési igény?

Akár már a legelején, sokszor már az önéletrajzzal együtt kérik a fizetési igény meghatározását. De ha ott nem is, az első személyes találkozón vagy akár a telefonos interjún (ha van ilyen) is szóba kerülhet a kérdés. Ezért célszerű már akkor elgondolkodni az igényeinken, amikor beadjuk a pályázatunkat, hiszen felkészültnek kell lennünk. Az nem jó, ha vaktában lövöldözünk a számokkal, mert egy irreális összeggel könnyen el is vághatjuk magunkat a kiválasztási folyamatban.

Milyen a reális fizetési igény?

A bérigény meghatározásához kell egy kis kutatómunkát végeznünk. Kérdezzünk meg hasonló területen, pozícióban dolgozó ismerősöket, hogy képben legyünk a piaci árakkal, de az interneten is kutakodhatunk a reálisnak mondható összegek után. Vegyük figyelembe a szakmai tapasztalatunkat: pályakezdőként legyünk visszafogottabbak, az nem ugyanaz a szituáció, mintha már van legalább öt év értékelhető munkatapasztalatunk.

Ki hozza szóba a fizetési igényt?

Várjuk meg, amíg a cég képviselője hozza fel a témát. Egyrészt amíg a munkáltató nem látja, hogy mennyire vagyunk értékesek, addig minden bér drága lesz neki. Ezért könnyen előfordulhat, hogy az elején felmérik a képességeinket, és csak utána akarnak majd a bérről beszélni. Másrészt ha elébe megyünk a dolognak, és mi rúgjuk rá az ajtót az interjúztatóra a pénzkérdéssel, azzal nem közvetítünk jó üzenetet. Legyünk türelmesek, és próbáljuk a szakmai kérdéseket előtérbe helyezni az állásinterjú korai szakaszában.

Hogyan beszéljünk a fizetési igényről?

Ha már az elején szóba kerül a dolog, amikor még nekünk sincsenek igazán pontos információink az elvárásokról, feladatokról, felelősségi körökről, akkor semmiképpen se mondjunk egy konkrét összeget, hanem bérsávot határozzunk meg. Egy tól-ig intervallumot a pozíció, a szakterüket és a munkatapasztalatunk alapján, amit később pontosítani lehet a már tisztázott kérdések ismeretében. Az összegek kimondása előtt egyértelműsítsük, hogy bruttó vagy nettó fizetésről beszélünk, és az általunk kívánt bért tudjuk egyik és másik verzióban is meghatározni, nehogy ebből később félreértések adódjanak.

Mire figyeljünk a fizetési igénnyel kapcsolatban?

érdemes nemcsak egy összegben, hanem csomagban gondolkodni. Sok cég béren kívüli juttatásokat is ajánl, és a cafeteria ugyanolyan értékes részét képezheti egy ajánlatnak, mint a bankszámlánkra érkező összeg. Ezekről a lehetőségekről is célszerű beszélni. Arra is gondolnunk kell, hogy milyen karrierlehetőségek érhetőek el az adott cégnél. Hiszen ha van reális előrelépési lehetőség, ami hosszabb távon jobb egzisztenciát biztosít, akkor lehet, hogy érdemes a kicsit alacsonyabb kezdeti bért is elfogadni. Ez nyilván mérlegelés kérdése, de azt nem árt pontosítani már a legelején, hogy milyen teljesítmény vagy mennyi idő eltelte szükséges a fizetés újratárgyalásához.