loader image

Így lehet pályakezdőként szakmai tapasztalatod!

A legtöbb munkahelyen minimum 1–3 éves szakmai tapasztalatot várnak el a jelentkezőktől. Ilyenkor jön a jogos kérdés egy pályakezdőtől: neki ugyan honnan lenne tapasztalata? Nem lehetetlen azonban ezt iskola mellett sem megszerezni.

Diákmunka – hogy megtanulj dolgozni!

Az a jó a diákmunkában, hogy rugalmas. Annyit dolgozol, amennyi éppen belefér az idődbe, így például egy keményebb vizsgaidőszakban akár vissza is foghatod a munkát. Több fajtája van a diákmunkának is. Ha egy gyárban betanított munkát végzel, vagy nyáron fagyit árulsz, az nem feltétlenül lesz releváns szakmai tapasztalat, de jelzi, hogy tudsz és akarsz dolgozni, ami manapság ugyanolyan fontos. Vannak azonban olyan diákmunkák is, amelyek beleillenek abba a szakmába, amit éppen tanulsz. Az egri Meló-Diák irodában például a Bosch-hoz közvetítenek ki műszaki területen tanuló vagy jó nyelvtudással rendelkező diákokat, akik ott idővel könnyen jól fizető főálláshoz is juthatnak. Az ilyen lehetőségek miatt is érdemes kopogtatni a Meló-Diáknál, amelyet szinte minden HSA-iroda mellett megtalálsz!

Szakmai gyakorlat – a szakmai ismeretek elsajátításáért!

Sok szakon előírnak kötelező szakmai gyakorlatot, mi azonban nemcsak erre gondolunk. Sok cég örül annak, ha folyamatosan vannak gyakornoki pozícióban emberei, mert ez részükről is befektetés: kinevelhetik a saját utánpótlásukat. Senki sem tiltja meg egyetlen diáknak sem, hogy éljen ezekkel a lehetőségekkel, de azt tudni kell, hogy ezek az állások már jóval kötöttebbek, mint a diákmunka. Sokszor heti 20 órát, fix időpontokban dolgozni kell, ami suli mellett melós lehet, de megéri! Kapcsolati tőkére és értékes gyakorlatra teszel szert. Megspórolhatóak vele a friss diplomás álmatlan éjszakák, hogy hogyan lesz állásunk.

önkéntes munka – jó tett helyébe jót várj!

Alapítványokon keresztül bármikor van lehetőséged ilyen feladatokat vállalni, és egyre több cég értékeli a jelentkezőknél az önkéntes karitatív munkát. Gondolj csak bele, hogy milyen üzenete van ennek. Valószínűleg szociálisan érzékeny ember vagy, ami azt jelenti, hogy könnyen beilleszthető leszel a munkaközösségbe. Továbbá feltételezhető rólad, hogy képes vagy a kitartó és felelősségteljes munkavégzésre. Szóval miért ne?

Diákszervezetekben végzett tevékenység – a szükséges plusz!

El tudjuk képzelni, hogy valaki úgy szeretne szakmai tapasztalatra szert tenni, hogy nem lép ki az egyetem keretein belülről. Erre is van lehetőség, hiszen egy felsőoktatási intézményben rengeteg olyan szerveződés működik, amelyben komoly tapasztalatra lehet szert tenni. Diákszövetkezetek, hallgatói önkormányzatok, diákújságok, tanársegédi szerepek, demonstrátori, mentori pozíciók. A lehetőség minden esetben adott, csak meg kell találni.