loader image

Karrier: két szerszámkészítő nagy vándorlása

Apja és fia. Két szerszámkészítő. Hiányszakmában dolgoztak Nyugat-Magyarországon. A közelmúltban azonban a HSA segítségével elhelyezkedve új életet kezdtek az ország túloldalán, Debrecenben. Eddig ritka eset volt, hogy nyugatról Kelet-Magyarországra jöttek a munkavállalók dolgozni, de változhat a helyzet. Miért lehet egyre vonzóbb a keleti régió?

Szerszámkészítőkből nagy a hiány, az ország keleti felén olyan megtalálni őket, mint tűt a szénakazalban. Mi is meglepődtünk azon, hogy végül Nyugat-Magyarországon találtuk meg a megfelelő jelölteket, apát és fiát, akik addigi életüket feladva költöztek a munka miatt több száz kilométerrel arrébb.

Eddigi általános tapasztalataink szerint az ország nyugati felében 20–30 százalékkal magasabbak a bérek, mint amennyit keleten meg lehet keresni. Ebből kifolyólag a tendencia az volt, hogy a szakemberek keletről mentek nyugatra dolgozni, és nem fordítva. Mostanra azonban egyes szakterületeken Nyugaton munkaerő-telítettség alakult ki, miközben keleten a munkaerőhiány a jellemző. Tehát itt van munka, ott meg kevesebb. Ezért is lehet vonzó a fordított irány is manapság.

Az említett, HSA által kiközvetített szerszámkészítőket ma már szakmai és anyagi motivációk is vezérelték, amikor Debrecenbe költöztek. érdeklődésünkre elmondták, hogy a cég, ahová kerültek az egyik legprofibb az országban, számukra a szakma csúcsa, és még anyagilag is jobban jártak a váltással. Tehát már az a tétel sem minden esetben állja meg a helyét, hogy nyugaton magasabbak a fizetések, bizonyos esetekben ez már meg is fordulhat.

Kelet-Magyarország vonzó helyszín Európában a befektetni vágyó cégek számára, amit a szerencsés földrajzi elhelyezkedés is erősít. Ahogyan azt egy befektetésösztönzéssel foglalkozó szakember is elárulta, tőlünk keletre bizonytalan a politikai helyzet, délre rossz a logisztika, így csupán az északra található országokkal kell versenyre kelnünk. Ezeknek, és annak a ténynek köszönhetően, hogy Kelet-Magyarországon még mindig magasabb a kihasználatlan munkaerő száma, mint Nyugaton, a cégek fantáziát látnak abban, hogy újabb és újabb termelőegységeket, üzemeket hozzanak létre a térségben. és ha abból az elvből indulunk ki, hogy az emberek mindig oda mennek, ahol a munka van, akkor mostantól Kelet-Magyarország lehet a célállomás.

Mi, a HSA-nál azért dolgozunk, hogy mindenki megtalálja a számításait a térségben, ezért működtetünk összesen 14 irodát Kelet-Magyarország legnagyobb városaiban Debrecentől Szegedig, Jászberénytől Nyíregyházáig, Egertől Békéscsabáig többek között.