loader image

A 4 leggyakoribb hiba, amit elkövetnek az álláskeresők

> Ne kapkodd el a pályázatod beküldését, ha látsz egy jónak tűnő álláslehetőséget!

> Ezekkel a hibákkal eleve esélytelenül indulsz a kiválasztásban.

1. Nem találod meg a megfelelő megszólítást

Leggyakrabban e-mailben kell jelentkezni az álláshirdetésekre, így a csatolmány (önéletrajz, motivációs levél stb.) mellé illik írni egy rövid kísérőlevelet. Ahhoz pedig szükséges egy megszólítás. A lehető legjobb megoldás, ha kideríted, az adott cégnél ki foglalkozik majd a beküldött pályázatokkal, és neki kell címezni a levelet: „Tisztelt Kovács Erika!” Sokszor azonban ezt az információt nem osztják meg a pályázókkal a kiírásban, így sokan csak annyival intézik el, hogy „Tisztelt Hölgyem/Uram!”-at írnak. Ez felületességre utal. Nézzünk utána a cégnek, ki a HR-es vagy az ügyvezető, és ha nincs jobb ötlet, címezzük neki a levelet.

2. Helyesírási hibák maradnak a pályázatban

Ezek persze rendszerint csak akkor tűnnek fel, amikor már rákattintottunk a levél küldése gombra. A túloldalon viszont ennek súlyos üzenete van, hiszen a helyesírási hibáknál, elütéseknél jobban semmi sem mutatja azt, hogy a szerző gyorsan túl akart lenni a dolgon. Hagyjunk időt arra, hogy többször átolvassuk a teljes anyagot. Egyszer koncentráljunk a tartalmi részre, minden értelmes-e úgy, ahogy leírtuk. Aztán fókuszáljunk a helyesírásra, elütésekre. Végül olvassuk fel hangosan is magunknak, úgy sokkal jobban kitűnnek a hibák. Ha nem vagy biztos egy-egy szó helyesírásában, használd a Magyar Tudományos Akadémia online ellenőrzőjét: http://helyesiras.mta.hu/

3. Nem specializálod az önéletrajzodat az adott állásra

Gyakori hiba, hogy az ember egyszer elkészíti az önéletrajzát, aztán megtörli a homlokát, fúj egyet, hogy ez is megvan, lehet küldözgetni a nagyvilágba. Az önéletrajz ugyanakkor olyan, mint egy öltöny: csak akkor fog jól állni a viselőjén, ha rá van szabva. Minden cég és minden pozíció mást követel meg, mert mások a problémák, amiket ott meg kell oldani. Energiát kell szakítani arra, hogy az összes jelentkezéskor úgy rendezzük a tanulmányainkat, tapasztalatainkat, hogy az adott állásra a leginkább vonzóvá tegyen minket. érdemes utánanézni a cégnek, hogy tudjuk, pontosan mivel foglalkozik, és ezt is használjuk fel az anyagunk összeállításakor.

4. Nem küldesz be mindent, amit kérnek

Alapvető dolog, hogy az összes olyan dokumentumot és abban a formában csatoljuk a pályázatunkhoz, ahogyan a kiírásban olvasható. Ha kérnek próbafeladatot, akkor csináljuk meg, ha kérnek angol nyelvű önéletrajzot, akkor küldjük el azt is. Ez magától értetődőnek tűnik, mégis sokszor előfordul, hogy a pályázók azt hiszik, ez úgy sem fontos. De! Ha kérik, akkor fontos!

5. Azt is beküldöd, amit nem kérnek

Ez a ló másik oldala. Tényleg csak azokat a dokumentumokat érdemes csatolni a pályázathoz, amelyeket a kiírásban kértek. Nem kell pluszban kitüntetéseket, beszkennelt diplomákat, papírokat továbbítani, mert ezzel csak megnehezítjük a sokszor több 100 pályázat közül válogató HR-es dolgát. A célunk pedig pont az ellenkezője kell, hogy legyen.