loader image

Ilyet ne posztolj, ha fontos az állásod!

Téved, aki azt hiszi, hogy a munkáltatók nem ellenőrzik az alkalmazottak Facebook-profilját! Hiába adunk be egy jó önéletrajzot, állást bukhatunk el azzal, ha mellette nem megfelelően viselkedünk a közösségi térben. íme 4 dolog, amit jobb kerülni, ha számít a munkád!

A munkaadók és a fejvadászcégek nemcsak az önéletrajz és az állásinterjúk alapján döntenek arról, hogy kit vesznek fel az adott pozícióra, hanem a Facebookon is utánanéznek a jelölteknek. Sőt a már meglévő alkalmazottaikat is időről időre ellenőrzik a közösségi oldalon. Ha például a cég etikettjével ellentétes megnyilvánulásokat tesz valaki az online térben, az akár váló ok is lehet, hiszen az illető nemcsak önmagát, hanem közvetetten a munkáltatóját is képviseli. Bemutatunk 4 olyan „lájkvadász” bejegyzéstípust, amely a barátok szemében menőnek számíthat, de a munkaadókéban kiveri a biztosítékot.

1. Magamutogató felvételek

Nincsen az égvilágon semmi baj azzal, ha egy férfinak a sakktáblánál is kockásabb a hasfala, vagy ha egy nőnek a Vogue címlapmodelljénél is tökéletesebb az alakja. Legyen büszke rá, de ha csak nem a testéből él, ne töltsön fel magáról félmeztelen képeket a Facebookra! Csak képzeljük el, mit gondolhat a főnök, ha meglátja…

2. Bulifotók

Az ittasan készült, talán még viccesnek is tűnő bulifotók kizárólag a haveroknál érnek piros pontot, a munkáltatók biztosan nem nézik jó szemmel. Az ilyen képek üzenete pontosan ellentétes azzal a két tulajdonsággal, amit a legtöbb munkahelyen elvárnak az alkalmazottaktól: komolyság és felelősségteljesség.

3. Diszkriminatív megjegyzések

Leginkább az olyan szélsőséges megnyilvánulásokkal vághatjuk el magunkat a munkáltatónknál, amelyek megosztják a társadalmat. Ide tartoznak a politikai, illetve diszkriminatív, vallási, nemzetiségi vagy nemi alapú fajsúlyos kijelentések, a viccesnek szánt, ízléstelen képek is. De hasonlóan visszataszító hatást keltenek a trágár kiírások is.

4. Baráttal, barátnővel készült képek

Normális esetben mindenki büszke a párkapcsolatára, azonban nem biztos, hogy jó dolog, ha túlzottan sok közös fotót teszünk ki a szerelmünkkel. Ha napi szinten posztoljuk az ilyen képeket, a külső szemlélő előtt éretlennek mutatjuk magunkat, ami megint csak nem pozitív tulajdonság a munkaerő-piacon.

Akkor mit szabad?

A Facebook a magánéletünk online territóriuma, sokan mégis nyilvánossá teszik az ott megjelenő tartalmaikat. A fent felsoroltakról nem kell feltétlenül lemondanunk, csak körültekintőnek kell lennünk. Az egyes bejegyzéseinknél külön-külön beállíthatjuk, hogy csak az ismerőseink láthassák őket vagy sem. Sőt ezen belül is lehet szűrni, a munkatársainkat beletehetjük egy csoportba, így a nem rájuk tartozó, nem nekik szánt posztjainkat elrejthetjük előlük. Ez nem ördögtől való gondolat, csupán a magánélet megvédése. De léteznek olyan bejegyzések is, amelyekkel kifejezetten pozitív képet festhetünk magunkról a munkahelyünkön, például a túrázós, sportolós képek, vagy a szakmánkkal és a hobbinkkal kapcsolatos posztok.