loader image

A fekete „50” árnyalata

Nem csak az számít fekete foglalkoztatásnak, ha egyáltalán nem jelentik be a dolgozót a munkavégzés idejére. összegyűjtöttük azokat a tipikus szabálytalanságokat, amelyekre ugranak egy munkaügyi ellenőrzés során.

Késedelmes bejelentés

Az is fekete munka, ha késedelmesen jelentik be a dolgozót. Tipikus szabálytalanság, hogy ma reggel már felvette a munkát az alkalmazott, de a könyvelő éppen nem volt kéznél, sebaj majd később bejelenti. A törvény szerint szigorúan a munka megkezdése előtt be kell jelenteni az adóhatóságnál az új munkavállalót. Ezzel ráadásul még „taktikázni” sem lehet, mert a számítógépes rendszer pontosan tárolja a bejelentés időpontját, így azt bármikor le lehet ellenőrizni.

Szerződéstől eltérő munkaidő

Gyakori szabálytalanság, hogy a munkaszerződés alapján valakit mondjuk csak napi 4 órás munkavégzésre jelentenek be, miközben bizonyíthatóan 8 órát dolgoztatják valójában. és ebben az a hihetetlen, hogy sokan, akik ezt csinálják, nincsenek is tisztában azzal, hogy ez fekete foglalkoztatás. A céljuk nyilvánvalóan az, hogy kevesebb járulékot kelljen befizetniük az alkalmazottaik után. őket ezért egyrészt megbírságolja az adóhatóság, másrészt a munkaügy is. A hatóságok összedolgoznak, ha az egyik intézkedik, azt a másik is látja.

Jelenléti ív szabálytalan vezetése

A jelenléti ívet minden munkanapon a munka megkezdése előtt a dolgozónak személyesen kell aláírnia, és magánál is kell tartania a munkavégzés helyén. Mégis rengetegszer előfordul, hogy csak a hónap végén, visszamenőleg töltik ki. Főleg a mezőgazdaságban és az építőiparban tipikus kihágás, hogy nincsen a helyszínen a jelenléti ív. A cégnek van egy székhelye, ott kitöltik, aztán ott is hagyják. Az ellenőrzés viszont az építkezésen vagy a földeken érkezik, ahol az egyetlen dokumentum, amit be kellene tudnia mutatnia a dolgozóknak, az a jelenléti ív. Ha ez először fordul elő, nem jár kapásból bírsággal, csak kötelező határozattal. Ez kb. olyan, mint a futballban a sárga lap – ha újra előfordul, jön a bírság.

Pótlékok elnyelése

Sűrű szabálytalanság, hogy nem fizetik ki a dolgozóknak járó túlórapénzeket, a hétvégi munkavégzésért, a készenléti státuszért vagy az ügyeletért járó pótlékokat. Ide tartozik az is, hogy a törvény pontosan meghatározza, kik dolgozhatnak a piros betűs ünnepeken. Ha például valaki egyéni vállalkozóként egy boltot üzemeltet, ezeken a napokon csak ő veheti fel a munkát, az alkalmazottja nem.

Mérlegelési elvek

Fekete foglalkoztatás esetén automatikusan jár a bírság és a kétéves pályázatoktól való eltiltás. A kisebb szabálytalanságoknál azonban vannak mérlegelési lehetőségek. Például, hogy az első alkalomról van-e szó vagy visszaesőről. Jogilag csak akkor beszélhetünk visszaesésről, ha korábban ugyanazért a vétségért kapott figyelmeztetést. Szempont az is, hogy egy jogsértésről van-e szó vagy több, más jellegű szabálytalanság együttesen fordul elő. Az sem mindegy, hogy hány dolgozónál van mulasztás. Ha például egy kisvállalkozás mindkét alkalmazottjánál találtak szabálytalanságot, az súlyosabb, mintha egy 200 fős vállalatnál fordul elő kettő hiba.