loader image

5 alaplépés álláskeresőknek

Ha elveszíti a munkáját az ember, vagy az iskola kapuján kilépve nem találja a helyét a világban, hajlamos kapkodni és kétségbeesni. Mi most összeírtuk az 5 legfontosabb dolgot, amit egy álláskereső megtehet a saját érdekében.

1. A járulék, amit fizetni kell

Amíg az ember nappali tagozatos iskolába jár, vagy van egy napi nyolc órára bejelentett állása, biztosítottnak számít, tehát térítésmentesen ellátják a háziorvosi rendelőkben, illetve a kórházakban. Onnantól kezdve azonban, hogy a biztosítása megszűnik, fizetnie kell. Havi szinten 6810 forint az egészségügyi szolgáltatási járulék, amelyért teljes orvosi ellátásban részesül. Ennek az összegnek a megfizetése nem döntés kérdése, hanem kötelező érvényű. Nem lehet azzal kalkulálni, hogy legfeljebb majd nem leszek beteg, mert ha valaki nem fizeti be, a társadalombiztosító megbüntetheti.

2. A Munkaügyi Központ nem ellenség

Sokan ódzkodnak bejelentkezni regisztrált álláskeresőnek a Munkaügyi Központnál. Van, akinek sérti az önérzetét, mások úgy gondolják, hogy ott úgysem tudnak segíteni neki. Bár utóbbi állítás nem feltétlenül igaz, tény, hogy a legjobb munkákra nem ott keresik az embereket. De nem is ezért érdemes beregisztrálni, hanem például azért, mert rengeteg pályázati forrásból létesül új munkahely, amelyre a cégeknek legtöbbször kötelező munkanélküli álláskeresőket felvenniük. Tehát ha valaki nem regisztrál be a Munkaügyi Központnál, eleve rengeteg esélyt eldob saját magától.

3. Utazási költségtérítés

Sokszor előfordul, hogy az álláskeresők a lakóhelyüktől távol eső településeken is próbálkoznak munkát szerezni. ám ha valakinek nincsen rendszeres bevétele, annak vidékről egy Budapestre vezető vonatút is komoly anyagi megterhelést jelent. Ráadásul az sem ritka, hogy egy állásinterjú három-négy körös, tehát ennyiszer kell megtenni az utat. Végeredményben ez befektetés, de amikor az utolsó kapuban rávágják az ajtót az emberre, nagyon tud fájni a vonatjegyre kidobott pénz. Pedig ha regisztrálunk a Munkaügyi Központnál, ezt ki lehet védeni! A munkahelykereséssel kapcsolatos helyközi tömegközlekedésünk költségeit megtérítik, csak egy aláírt igazolást kell kérnünk az érintett cégtől, hogy megjelentünk az állásinterjúján.

4. Ingyenes tanfolyamok

A Munkaügyi Központok folyamatosan szerveznek olyan tanfolyamokat, amelyeknek elvégzésével az álláskeresők esélyei jelentősen javulnak a munkaerőpiacon. Komplett hiányszakmákat lehet kitanulni, de különböző nyelvi képzéseken is részt vehetnek a regisztrált álláskeresők. Ezek nagy része teljesen térítésmentes, vagy csak minimális önköltséget igényel.

5. álláskeresési járadék

Szintén a Munkaügyi Központon keresztül történik az anyagi támogatás is, az álláskeresési járadékra viszont csak az jogosult, aki az elmúlt három évben minimum 360 napon keresztül bejelentett munkát végzett. A támogatás legfeljebb 90 napig folyósítható, összege pedig nem haladhatja meg a minimálbér 100 százalékát. Tehát maximum napi 3383 forint.