loader image

Így tedd hatékonyabbá az önéletrajzod 5 perc alatt!

Sorozatot indítottunk, amelynek célja, hogy jobbá, hatékonyabbá tedd az önéletrajzodat. Az első részben olyan dolgokat javasoltunk, amelyeket két perc ráfordítással meg lehet csinálni. Most jönnek az öt perces tanácsok!

1. Amennyiben van magasabb végzettséged, törölj ki minden olyan adatot, ami a középiskolai tanulmányaiddal kapcsolatos, hacsak nincsenek még folyamatban lévő tanulmányaid, vagy nem értél el valami feltétlenül említésre méltó eredményt a középiskolában.

2. Frissítsd a képességeidet. Adj hozzá minden olyat, amit az idők során elsajátítottál, és törölj ki minden olyat, ami már idejétmúltnak tűnhet. Például sok helyen már nem ér sokat ha beírod, hogy tudod használni a Microsoft Wordöt, mert ez már alapvető elvárás kezd lenni.

3. Ha több olyan képesség birtokában is vagy, amit megkövetel az adott pozíció, akkor címszavakba listázva sorold fel őket (pl. Idegennyelv-tudás, Szoftverismeret, Vezetői tapasztalat), hogy mindegyikhez hozzá tudj fűzni egy-egy rövid gondolatot.

4. Kétszer is ellenőrizd le, hogy a formázási beállítások egységesek-e az önéletrajzodban! Ugyanolyan kiemeléseket használsz-e, végig ugyanakkorák-e a sorközök stb. Fontos, hogy profin nézzen ki az anyagod, ne pedig összeszedetlennek.

5. Első alkalommal még akkor is írd ki a különböző szervezetek, iskolák vagy képesítések teljes nevét, ha azok rövidítésének használata általánosságban elfogadott. Tehát írd ki, hogy Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE), és ne csak szimplán ELTE-t írj!

6. Hacsak nem designer vagy grafikus vagy, akkor kerüld a nagyon kreatív, képekkel és grafikai elemekkel felturbózott önéletrajzot! A CV célja az, hogy a lehető legtöbb információt a lehető leghatékonyabban átadjon rólad a munkáltatónak, tehát a tartalom a lényeg, nem pedig a külcsín. Erre a feladatra egy letisztult, hagyományos, jól olvasható önéletrajz a legalkalmasabb.

7. A különbözői munkáidnak legalább a kezdő és záró hónapjait írd be az évszám mögé, hiszen nem mindegy, hogy 1 vagy 12 hónap volt az adott munkatapasztalatod.

8. Alapszabály, hogy legfeljebb az elmúlt 10–15 éved tapasztalatait írd be az önéletrajzodba, mert csak az releváns a jelentkezésed kapcsán. Illetve ne írj bele semmi olyat, ami közvetlenül nem kapcsolódik az adott pozíció követelményeihez csak azért, hogy kitöltsd a helyet. Például ha szoftverfejlesztőnek jelentkezel, teljesen irreleváns, hogy nyaranta felszolgálóként is dolgoztál. Az így felszabaduló helyeket próbáld kitölteni az adott pozíció szempontjából értékes információkkal.

9. Tartalmaz az önéletrajzod számokat? Ha igen, akkor azokat mindig számjegyekkel írd ki, ne pedig betűvel (30, ne pedig harminc). Ha számjegyeket használsz, azok kiugranak a betűk közül, és odavonzzák az olvasó figyelmét, tehát hatékony tipográfiai elemek.

10. Olvasd fel az önéletrajzod szövegét hangosan. Ezzel a módszerrel gyakran a profi írok és újságírók is élnek, így ugyanis nemcsak az apró helyesírási hibák, elütések, hanem a mondatok megfogalmazásában elkövetett hibák is elcsíphetőek. A fülünk a legjobb nyelvhelyesség-ellenőrző program, ha valami rosszul hangzik, azt kapásból kiszűri.