loader image

Így tedd hatékonyabbá az önéletrajzod 2 perc alatt!

Sorozatot indítunk, amelynek célja, hogy jobbá, hatékonyabbá tedd az önéletrajzodat. Az első részben olyan dolgokat javaslunk, amelyeket akkor is meg tudsz tenni, ha mindössze két perced van rá. Figyelj, mert megéri!

1. Ha még nem tetted meg, állítsd át az önéletrajzod betűtípusát Helveticára, Arielre vagy Times New Romanra – más font esetén győződj meg arról, hogy könnyedén olvasható legyen a szöveg, ne kelljen a szemednek erőlködnie az elolvasásához. Egy ilyen nagy általánosságban használt, letisztult betűtípustól talán nem a te önéletrajzod lesz a legkülönlegesebb küllemre, de jól olvasható lesz rajta a szöveg. Márpedig az önéletrajzban ez a lényeg: az átadott információ.

2. Töröld azt a szokványos, önéletrajzokban gyakran alkalmazott sort, hogy „Igény esetén referencia elérhető”. Ha egy cég szeretne referenciamunkákat vagy referenciaszemélyeket kapni tőled, akkor azt úgyis jelezni fogja anélkül, hogy erre felhívnád a figyelmét, így ez a sor funkcióját veszíti. Helyette inkább írj be valami olyat, ami tényleg értékes információt ad rólad.

3. Töröld ki az ilyen sablonos és unalmas karriercél-megfogalmazásokat, mint például, hogy „keményen dolgozó szakember vagyok, aki a szakmájában szeretne elhelyezkedni”. Ha belegondolsz, az ilyen és ehhez hasonló megállapítások teljesen nyilvánvalóak, ha nem így lenne, miért pályáznád meg az állást?

4. Futtass le egy helyesírás-ellenőrzést, és javítsd ki a hibákat!

5. Mentsd le az önéletrajzodat PDF-formátumban, mert így pontosan abban a formában fog megjelenni bármilyen másik számítógépen, ahogyan te látod. Ha viszont a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában mented el (pl. doc), akkor szoftvertől és verziótól függően megváltozhat a kinézete, ami kellemetlenséget is okozhat.

6. A fájlnevet változtasd meg úgy, hogy a vezetékneveddel és a keresztneveddel kezdődjön, és csak utána írd azt, hogy „önéletrajz” vagy „CV”. Ezzel megkönnyíted a sokszor több száz beérkező pályázattal dolgozó HR-es dolgát, és jól beazonosíthatóvá válsz.

7. Mindenképpen írd be legalább a város nevét, ahol laksz. A munkáltató érthető módon látni szeretné, hogy tudod-e vállalni a munkába járást, és neki plusz energiát jelent kinyomozni, hol laksz, ha nem írod bele magadtól. Ha esetleg nem az adott városban élsz, de meg tudnád oldani, hogy oda költözz a munka kedvéért, akkor írd be azt a városnevet.

8. Tedd be a LinkedIn-oldalad linkjét, aminek persze alapvető feltétele, hogy használd és jól használd ezt a platformot. Ez rengeteget adhat hozzá az önéletrajzodhoz, de ha van szakmai alapokon nyugvó Twitter-fiókod, vagy kreatív munkakört pályázol meg, akkor a Flickr-oldaladat is megoszthatod. A Facebook-profilodat viszont akkor se használd, ha makulátlanul tisztán tartod!

9. ügyelj arra, hogy használj hiperhivatkozásokat. Az összes elem, ami linkelhető az önéletrajzodban, legyen is egy élő link! Az e-mail címed, a LinkedIn profilod, a szakmai blogod, az interneten elérhető referenciamunkáid stb.

10. Családi állapotra és vallásra ne pazarold a helyet, ezek a munkaadó szempontjából teljesen irreleváns információk. Legalábbis normál esetben ezeknek nem szabadna szempontnak lenniük.