loader image

Ezt kérdezd meg az állásinterjún, ha be akarsz vágódni!

A legtöbb állásinterjú végén eljön az a pont, amikor felcserélődnek a szerepek, és az interjúztató lehetőséget biztosít a pályázónak, hogy ő kérdezzen. Ilyenkor a lehető legnagyobb hiba, amit elkövethet az álláskereső, ha nem kérdez. Oké, de ha kérdezni kell, akkor mit? Mutatunk hét – pozíciótól függően – sikerbiztos tippet!


Fontos! Felhasználási javaslatként annyit már az elején megjegyeznénk, hogy mivel rendkívül széles skálán mozognak a megpályázható állások, Neked kell mérlegelned, hogy a Te esetedben mennyire hasznos az adott kérdés, hiszen nem mindegy, hogy beosztotti pozícióba vagy középvezetőnek készülsz.


„Milyen szakmai kihívások várnának a pozícióban?”

Olyan hasznos infókat is meg tudhatsz, hogy mondjuk a világon egyedülálló projekten dolgozhatsz vagy háromhavonta Indiába kell utaznod munkaügyben – ki tudja? Nyilván nem biztos, hogy ilyen volumenű kihívásokról lesz szó, de fontos lehet, és rólad is jó képet fest, ha ezek után érdeklődsz.

„Milyen feladatok várnak rám ebben a pozícióban?”

Csak akkor kérdezd meg, ha az interjú során nem tisztázták ezt kellőképpen – sajnos néha előfordul, hogy a munkáltató sem tudja pontosan, mit is szeretne. Neked viszont tudnod kell, mivel nézel szembe, hiszen ha nem tiszta, mik az elvárások, hogyan tudnál megfelelni azoknak?

„Milyen előrelépési lehetőségek rejlenek a pozícióban?”

Magasabb kvalitást igénylő munkakörök esetében célszerű megkérdezni, hiszen ezekben az esetekben a legtöbb munkáltató szeret ambiciózus emberekkel együtt dolgozni. Ha te is ilyen vagy, akkor természetes, hogy érdekel, mi lesz veled mondjuk öt év múlva a cégnél. Ha jól teljesítesz, akkor lesz-e lehetőséged a szakmai és anyagi előrelépésre? A kérdésre kapott válaszból kiderül, hogy az adott pozíciót zsákutcának kell-e elképzelned, vagy pedig egy olyan útnak, amelyen előbb-utóbb elérsz egy új lehetőségekkel teli kereszteződést.

„Az elődeim mivel tudtak sikeresek lenni ebben a feladatkörben?”

A válaszból lehet némi fogalmad arról, hogy az adott cég hogyan próbál sikeres lenni. Illetve ha nem voltak elégedettek a hasonló pozícióban dolgozó korábbi alkalmazottakkal, akkor arról szerezhetsz információt, mi az, amit ezen a helyen kerülnöd kell.

„Fel tudná vázolni, hogyan nézne ki egy átlagos napom a cégnél?”

A munka iránti őszinte érdeklődésedet igazolja, ha megkérdezed, a gyakorlatban hogyan kellene elképzelned a munkádat. Persze ez a kérdés sem csak egy csel a jó benyomás érdekében, hanem hasznos válaszokat szülhet. Például kiderülhet belőle, hogy milyen habitusú kollégákkal kellene együtt dolgoznod, ami sokat segíthet a beilleszkedésben is.

„Milyen mérőszámoknak kellene megfelelnem?”

Persze az álláspályázat kiírásakor felsoroltak már elvárásokat, és valószínűleg az interjú során is szóba kerültek ezek, de azt fontos tudnod, hogy ha felvesznek, akkor mi az, ami alapján teljesítened kell. Ebből lesz tiszta számodra, hogy mire kell fókuszálnod, és a kérdéssel tovább erősíted a feladat iránti érdeklődésedet.

„Van valami, ami miatt bizonytalan az alkalmasságomat illetően?”

Előtte ajánlott megkérdezni, hogy van-e lehetőség személyes visszajelzés kérésére az interjúval kapcsolatban. Ha nincs, akkor ne forszírozd, ha viszont van, akkor hajrá! Bátran kérdezz rá, hogy van-e valami, amiben hiányosságot tapasztaltak nálad. Ez talán kicsit agresszívnak tűnhet, az üzenete azonban határozottan pozitív: kellőképpen magabiztos vagy ahhoz, hogy nyíltan beszélj az esetleges gyengeségeidről, és megvan benned a fejlődési hajlandóság.