loader image

Így érd el, hogy ne Te keress állást, hanem Téged keressenek!

– Meg is fordíthatod az álláskeresés menetét: ne várj arra, hogy behívjanak állásinterjúra, kezdeményezd Te az informális interjú lehetőségét a kiszemelt cégtől!

– Az informális interjú során csak annyit kérj, hogy mutassák be Neked az adott céget és az iparágat, mert szeretnél szakmailag fejlődni.

– Ha jól csinálod, ez lehet a legütősebb fegyvered az álláskeresésben, mert később nyitott pozíció esetén már a cég fog keresni Téged.

Rögtön az elején tisztázzunk egy fontos részletet: az informális interjú közvetlen célja sosem egy konkrét állás megkaparintása. Ugyanakkor kiváló alkalom arra, hogy beszéljünk a céljainkról, bemutassuk magunkat, megismerjék az arcunkat. és mindezt olyan emberek előtt tegyük, akik döntéshelyzetben vannak egy-egy munkalehetőség kapcsán. érdemes HR-vezetővel leegyeztetni az informális interjú lehetőségét. Tehát a közvetett cél igenis lehet az, hogy ha az adott cégnél lesz egy nyitott pozíció, akkor az illetőnek eszébe jussunk. Ez sokkal hatásosabb módszer, mint egyszerűen leadni az önéletrajzunkat, ami aztán bekerül tengernyi másik mellé.

Hogyan legyél sikeres az informális interjúval? Fogadd meg az alábbi tanácsokat!

1. Végezz kutatást

Bár az informális interjú alapvető célja, hogy információkat szerezz az adott cégről vagy iparágról, fontos, hogy amit csak lehet, előzetesen összegyűjts magadnak. Két dolog miatt sem érdemes olyan kérdésekre pazarolni az időt, amelyekre a választ az interneten is elolvashattuk volna. Egyrészt így nem tudjuk majd feltenni az igazán érdekes szakmai kérdéseket, másrészt nem is teszünk jó benyomást a beszélgetőpartnerünkre. Már pedig ez lenne a végső cél.

2. Tartsd be az illemszabályokat

Lehet, hogy nem igazi állásinterjúról van szó, de attól még nem érkezhetünk meg tíz perc késéssel farmerben és tornacipőben. Magunkat minősítjük a viselkedésünkkel és megjelenésünkkel. Szóval törekedjünk üzleties, elegáns ruházatra, amivel komolyságot kölcsönzünk a találkozónak. és tiszteljük meg a partnerünket azzal, hogy pontosan érkezünk, udvariasan viselkedünk. Nem árt, ha így emlékszik majd ránk.

3. Készülj fel

Akárcsak egy rendes állásinterjúra, erre is érdemes felkészülnöd. Legyen nálad egy kérdéslista, tele olyan előre átgondolt kérdésekkel, amelyeket felteszel majd az illetőnek. Szakmailag értékes kérdések legyenek, hogy ezzel is felminősítsd magad. és ha visszakérdeznek, tudjál összeszedetten beszélni magadról, a karrieredről, céljaidról.

4. Vigyél magaddal önéletrajzot

Sosem tudhatod, hogy egy jól sikerült beszélgetés után nem leszel-e annyira szimpatikus, hogy egyből elkérik az önéletrajzodat. Legyél felkészülve erre az eshetőségre is, legyen nálad egy példány belőle!

5. Maradj képben

A beszélgetés végén szóban egyből köszönd meg a lehetőséget, majd tedd ezt meg e-mailen 24 vagy 48 órával később is, amikor még biztosan emlékeznek rád. A lekövetés ezzel még nem ér véget, az interjúpartnered innentől a kapcsolati hálód részévé válik. Vedd fel az ismerőseid közé LinkedInen, így képben maradsz nála.