loader image

5 befektetés, amit évek múltán learathatsz!

– Ha elmúltál 40, biztos volt már, hogy azt érezted, „bárcsak többet tanultam, dolgoztam, fejlődtem volna fiatalabb koromban!”

– Szerencsésebb esetben persze azt is gondolhatod sokszor, „milyen jó, hogy olyan sokat tanultam, dolgoztam, fejlődtem fiatalabb koromban!”

– Akárhogyan is, a megszerzett tudás mindig befektetés, ami bármikor fialhat – mutatunk 5 tippet, amit már korán érdemes megfogadni!

1. Keress magadnak mentort

Sok pályakezdő nem is gondol arra, hogy mentort keressen magának, láthatóan meglepődnek, amikor ezt javasoljuk nekik. Pedig logikus keresni egy olyan szakmailag elismert mentort, aki már 15–20 éve azt csinálja magas szinten, amiben mi is sikeresek szeretnénk lenni. Gondoljunk csak bele, mennyi olyan tanáccsal el tud látni minket, ami megkönnyítheti az előmenetelünket, mennyi olyan hibát, buktatót el tudunk kerülni az ő tapasztalatának köszönhetően, amibe egyébként belefutnánk. Ráadásul általában a visszautasítástól sem kell tartanunk, az ilyen szakemberek kifejezetten jó néven veszik, ha egy fiatalon azt látják, hogy tanulni akar, és az, hogy pont őket kérjük fel a mentori szerepre, a hiúságukat legyezgeti.

2. építs személyes márkát

Hiába vagy szakértő egy területen, a világ csak akkor fogja a szakértőt látni benned, ha szakértőként is viselkedsz. Folyamatosan kommunikálnod kell a benned lakozó tudást és szenvedélyt, amivel a munkádhoz nyúlsz – ez a létező leghitelesebb módja a személyes márkaépítésnek. Ma már nincsen szükséged ehhez bonyolult és drága eszközökre, az internet és a közösségi média minden ilyen igényt kiszolgál. Nem osztasz meg a Facebookon szakmai jellegű posztokat? Nem használod a LinkedInt? Nem vezetsz szakmai blogot? Gondold át, és kezdd el használni ezeket a felületeket!

3. Hozz áldozatokat, amíg megteheted

Természetes emberi hozzáállás, hogy a világ mindig abban az életkorban a legnehezebb, amelyiket éppen megéljük. De a valóság az, hogy a húszas években, pályakezdőként általában kevesebb felelőssége és kötelezettsége van mindenkinek, mint amennyi lesz a családalapítás után. Persze már akkor is lehet, hogy kell albérletet meg számlákat fizetni, de később, amikor a gyerekeket iskolai kirándulásokra, délutánonként edzésekre kell vinni, és be kell segíteni az idősödő szülőknek, mindenre jóval kevesebb idő jut majd. Szóval addig kell minden lehetőséget kihasználni, minden munkát elvállalni, amíg megteheted. Ezért a befektetett energiáért és időért még hálás leszel később önmagadnak!

4. Járj el tréningekre

Rengeteg cég figyel arra, hogy a dolgozóit folyamatosan toppon tartsa, ezért áldoz arra, hogy különböző tréningek, képzések lehetőségét kínálja fel nekik. Ha a céged kifizeti, akkor neked már csak ott kell lenned, csak az idődet kell befektetned a fejlődés érdekében. Hát tedd meg, az így megszerzett tudást senki sem veheti el tőled!

5. Tartsd a kapcsolatot

Mindig az ismeretség lesz a legmegbízhatóbb ütőkártyád a munkaerőpiacon. A karriered során számos kollégával kerülsz kapcsolatba, akik megismernek, megtapasztalják az erősségeidet (persze a gyengeségeidet is), magyarán tudják, mire vagy képes. Ezek az emberek lesznek azok, akik igazán segíteni tudnak, ha szükséged lesz rá. Ne engedd el őket, tartsd velük a kapcsolatot akkor is, ha már nem vagytok közvetlen munkakapcsolatban. Erre is jó terepet biztosít a LinkedIn.