loader image

Így kérj segítséget az ismerőseidtől az álláskeresésben – levélminta!

– Már frissítetted az önéletrajzodat, tökéletesítetted a LinkedIn profilodat, de semmi eredménye?

– Ideje használnod a személyes kapcsolatrendszeredet!

– Konkrét példát mutatunk, hogy milyen levelet írj az ismerőseidnek, akik segíthetnek!

Mindenkinek van személyes kapcsolatrendszere. Volt iskolai barátok, egyetemi évfolyamtársak, régi kollégák, elfeledett rokonok, egykori szomszédok stb. De ha akarnának, sem tudnának segíteni, mert fogalmuk sincsen arról, hogy állást keresünk. Sokan cikinek érzik hirdetni ezt az állapotot, mondván a büszkeségük nem engedi meg. De ez rossz hozzáállás. Informálni kell a környezetünket a helyzetünkről, mert ha egy sötét szobában ülve titkoljuk, garantáltan nem kapunk segítséget sehonnan. Mutatjuk a követendő lépéseket!

1. Tömörítsd az önéletrajzodat!

Szükséges a profi önéletrajz, de ha a fent felsorolt ismerősöktől kérünk segítséget, őket kár lenne ezzel fárasztani. Elég ha a levelünk alján címszavakban felsoroljuk a legfrissebb és -fontosabb munkatapasztalatainkat, illetve azt, hogy milyen munkát szeretnénk megkaparintani.

Példa:

Munkatapasztalat:

  • Kockázatelemző, Bank Nyrt.: ügyfélkör kockázati elbírálása, ehhez kapcsolódó biztosítékrendszer kidolgozása
  • Pénzügyi referens, Minta Kft.: banki műveletek könyvelése, likviditástervezés, átutalások bonyolítása SAP-ban

Keresett pozíciók:

  • Projektmenedzser
  • Gazdasági vezető
  • Főkönyvelő

2. Lépj kapcsolatba!

Gyűjtsd össze azoknak a listáját, akikről úgy gondolod, hogy segíthetnek, és e-mailben informáld őket a helyzetedről. Ennek a levélnek az aljára lehet bemásolni az 1. pontban összeszedett tapasztalatokat és vágyott állásokat.

Példa:

Kedves barátaim és kollégáim!

Remélem, minden rendben van Veletek!

Ahogyan azt sokan tudjátok, az elmúlt három évben kockázatelemzőként dolgoztam a Bank Nyrt.-nél. Nemrég azonban úgy döntöttem, hogy új szakmai kihívás után nézek, ezért fordulok most Hozzátok segítségért, tanácsokért.

Ha tudtok valamilyen álláslehetőségről vagy ismertek olyasvalakit, akitől érdemes lenne interjúlehetőséget kérnem, legyetek szívesek, osszátok meg velem! A levél aljára bemásoltam a legutóbbi munkatapasztalataimat és az általam preferált pozíciókat. Csatoltam a teljes önéletrajzomat is, amit nyugodtan továbbíthattok, ha van olyan ismerősötök, akit érdekelhet.

Előre is köszönöm a segítségeteket, és remélem, hamarosan személyesen is találkozunk!

üdv., XY

3. Légy türelmes!

Egy ideális világban két órával később tele lenne a postaládád a válaszlevelekkel. De a valóságban ehhez idő kell, úgyhogy légy türelmes. Várj néhány hetet, és ha kevés választ kaptál, érdemes emlékeztető levelet írni.

Példa:

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a visszajelzéseket és ajánlásokat, amiket kaptam Tőletek! Csak jelezni szeretném, hogy még nem találtam meg az ideális pozíciót, szóval, ha van még ötletetek vagy ismerősötök, akit a figyelmembe tudtok ajánlani, örömmel várom őket! Remélem, jól vagytok!

4. Mondj köszönetet!

Minden egyes válaszlevélre muszáj személyre szabottan válaszolnod. és megköszönnöd a segítséget, akár hatásos volt, akár nem. Az emberek alapvetően szeretnek segíteni, de az pláne jól esik nekik, ha el is ismerik őket ezért.