loader image

Így dolgozz legálisan munkanélküli segély mellett!

– úgy is lehet dolgozni, pénzt keresni, ha közben a munkanélküli segélyt is utalják a bankszámlára.

– Azt is leírtuk, hogy 2016-ban milyen feltételei vannak az álláskeresési járadéknak, és mekkora összeget kaphatnak a munkanélküliek.

2016-ban is azok az állásukat elvesztett munkavállalók igényelhetik az álláskeresői járadékot (vagyis a munkanélküli segélyt), akik az elmúlt három évben legalább 360 napot dolgoztak. Fontos tudni, hogy ez a juttatás akkor is jár, ha nem kirúgták a munkavállalót, hanem közös megegyezéssel vagy önszántából távozott korábbi munkahelyéről, hiszen a fizetéséből levonták az ehhez szükséges járulékot. Az álláskeresési járadék maximum 90 napra szól, azaz három hónapig nyúl az állam a munkanélküliek hóna alá.

Természetesen előbb is véget érhet, ideális esetben akkor, ha munkát talál az álláskereső, ekkor ugyanis a kereső tevékenység első napjától megszűnik a támogatás. De például ha idő közben nappali tagozatos diák lesz valamely oktatási intézményben, akkor sem jogosult már a segélyre. Van viszont egy eset, amikor lehet egyszerre dolgozni és álláskeresői járadékot kapni: az egyszerűsített foglalkoztatás. 2016-ban ráadásul az órabérek is emelkedtek ebben a rugalmas munkaformában: a szakképzettséget nem igénylő feladatkörökben 543 Ft, a szakképzettséget igénylőekben 646 Ft lett az órabér a tavalyi 513, illetve 611 után.

Ez egy rendkívül jó lehetőség arra az álláskeresőknek, hogy átvészeljék a szűkösebb időszakot, amíg nem találnak új főállást. Hiszen a munkanélküli segély mellett az egyszerűsített foglalkoztatásban megkereshető pénzzel már ki lehet hozni egy tisztességes havi keresetet. Kelet-Magyarország legtöbb nagyvárosában, és annak vonzáskörzetében tudunk egyszerűsített foglalkoztatásban is munkát biztosítani az álláskeresőknek, jelentkezni irodáinkban személyesen, vagy a job@hsakft.hu címen lehet!

Mennyi lehet az álláskeresői járadék?

A munkanélküli segély összegét az határozza meg, hogy az álláskereső hány napig dolgozott az igénylést megelőzően, de nem lehet több a hatályos minimálbér összegénél, ami idén 111 forint/hó, azaz 5110 Ft/nap. Pontosabban a munka elvesztését megelőző négy naptári negyedévben befizetett munkaerő-piaci járulékalap átlaga alapján számítják ki. Ha az illető nem állt alkalmazásban mind a négy naptári negyedévben, akkor a kevesebb időszak alapján számolnak, és értelemszerűen csökken az összeg. Ha pedig egyáltalán nem dolgozott ebben az időszakban, akkor a legkisebb kötelező bér 130 százaléka az alapja az álláskeresési járadék kiszámításának. Egyébként ha valaki olyan szerencsés helyzetbe kerül, hogy a 90 nap lejárta előtt megtalálja az új állását, akkor kérvényezheti a fennmaradó napokra szóló munkanélküli segély kifizetését is egy összegben, bár ekkor már csak a pénz 80 százaléka jár.