loader image

Ezt csináld, ha rokonod a munkatársad!

– Nagyon kellemetlen is tud lenni, hogy rokonnal kerülsz egy munkahelyre.

– Mutatunk 4 tippet, amit ha megfogadsz, konfliktusmentesen kezelhető a helyzet!

1. Húzd meg a határokat!

Az az egyik legnagyobb baj azzal, ha rokonnal kerülsz munkakapcsolatba, hogy hamarosan rá kell döbbenned, mostantól az egész családod bennfentes. Vagyis állandó témát szolgáltat majd a családi ebédnél vagy a szülinapokon, hogy miként mennek a dolgok a cégnél. Egy bizonyos szintig persze nincs ezzel gond, de amikor a formális érdeklődésen túl ez odáig bonyolódik, hogy kéretlen tanácsokat kapsz a munkáddal kapcsolatban, mert mindenki úgy érzi, hogy családi ügyről lévén szó van mit hozzátennie – na az már idegesítő tud lenni. Szóval jobb ha az elején meghúzod a határvonalat, és egyérzelművé teszed, hogy a munkahelyi dolgok csak a munkahelyre tartoznak. és ezt beszéld meg a rokon-kollégáddal is.

2. A munka az munka

Nagy probléma, ha közeli ismerősök válnak munkatársakká, hogy nem bírnak kiszakadni a magánéletükben egymásra osztott szerepükből. Például képzeld el, hogy a húgoddal vagy az öcséddel kerülsz munkakapcsolatba, és nem vagy képes leadni az aggódó nővér vagy báty szerepéből adódó plusz felelősségtudatodat vele kapcsolatban. Pedig ebben a viszonyban nem korlátozhatod az önálló döntéshozatalát, nem bábáskodhatsz felette. A dolog másik oldala, hogy túl elnéző vagy, mert nem akarsz feszültséget, amikor lejár a munkaidő. Ez a legkényesebb, de ha vállaltátok, hogy egy helyen dolgoztok, felnőttként meg kell beszélnetek azt is, hogy a munkahelyen nem rokonok vagytok, hanem csak kollégák. Minden előnyével és hátrányával együtt.

3. Kétszer olyan keményen kell dolgoznod!

Főleg akkor, ha nemcsak szimplán rokonok vagytok, hanem kifejezetten jó kapcsolatot is ápoltok, könnyen előfordulhat, hogy észrevétlenül elkényelmesedsz. Biztos jobb hangulatban telik majd a munka, de ezzel párhuzamosan a hatékonysága is csökkenhet, ha bent beszélitek meg a magánéleti dolgaitokat is. és már biztosan nem érzed magad egyedül, lesz egy bizalmasod, ami által nagyobb biztonságban érzed a helyedet, ami szintén a motivációd eséséhez vezethet. Hogy ezt elkerüld, tudatosan ellenőrizned kell magad: teljesítetted-e az elvárásokat, mit tettél azért, hogy fejlődj? Folyamatosan önkontrollal szinten tarthatod magad!

4. Emlékeztesd magad, hogy rokonok vagytok

Az eddigiek inkább azokra a szituációkra vonatkoztak, amelyekben jó kapcsolat van a rokonból munkatársakká váló felek között. De mi van akkor, ha eleve ki nem állhatjátok egymást? Na ez talán a legnehezebb ügy! Persze természetes, hogy vannak olyan kollégáid, akikkel nem jössz ki olyan jól, de őket csak ötször nyolc órában kell elviselned egy héten, aztán a munkaidő leteltével rájuk csukhatod az ajtót. Viszont egy rokon követ téged a mindennapjaidba is, ott van a karácsonyi vagy egyéb családi összejöveteleken is. Ezért fontos emlékeztetned magad arra, hogy egy vérből vagytok. Ez a saját érdeked, mert ha erre nem vagy képes, előbb-utóbb valamelyikőtöknek mennie kell. Nyilván nem a családból, hanem a közös munkahelyről.