loader image

4 álláskeresői technika, amiről azt hitted, működik – pedig NEM!

– Vannak nyilvánvaló álláskeresői hibák, például ha elfelejted csatolni a levélhez az önéletrajzodat.

– Van viszont, amikor rejtettebb hiba áll a sikertelenség hátterében. Ezeket mutatjuk be!

1. Jelentkezni minden állásra, amit csak találsz

Tévúton jár az, aki azt gondolja, hogy az álláskeresés a nagy számok törvénye szerint működik. Azaz minél több helyre jelentkezel, annál nagyobb esélyed van arra, hogy révbe érsz. Egyrészt ugyanannál a cégnél nem érdemes több pozícióra is jelentkezni, mert így komolytalanná válhatsz, másrészt ha mindenre jelentkezel, akkor nem marad energiád arra, hogy minőségileg utánajárj az adott cégnek, pozíciónak, követelményeknek. így rengeteg időt elpazarolsz olyan pozíciókra való jelentkezésekre, amelyről rövid úton kiderülhetett volna, hogy nem neked való. Ehelyett sokkal hatékonyabb, ha körültekintően tényleg csak azokra az állásokra jelentkezel, amelyek a profilodba vágnak, és alaposan fel is készülsz belőlük, hogy ha behívnak, a lehető legtöbbet tudd kihozni a lehetőségből.

2. Azonnal lecsapni az állásajánlatra

Tegyük fel, hogy látsz egy állásajánlatot álmaid cégétől, és pont abba a pozícióba, olyan szakmai elvárásokkal keresnek embert, amivel te is bírsz. „Itt az idő, most vagy soha!” – jössz azonnal forradalmi hangulatba, és már csatolod is a bespájzolt önéletrajzodat az elküldendő e-mailbe. Csakhogy ez nem lóverseny, se nem autóverseny, nem az nyer, aki a leggyorsabban áthalad a célvonalon! Hanem az, aki a legalaposabb, a legfelkészültebb. Tízből kilencszer nem az lesz a befutó, aki az első egy-két órában elküldi a jelentkezését, mert lerí róla, hogy nem is igazán nézett utána a dolgoknak, csak szerencsét próbált. Persze nem érdemes húzni az időt, de adj magadnak egy napot, szerezz be információkat, szabd a pályázatodat az adott pozícióra. Aztán támadj – felkészülten.

3. Céltalanul protekciózni

Van egy jó ismerősöd, aki azon a munkahelyen dolgozik, ahol te is szeretnél? Nagyszerű! Felveszed vele a kapcsolatot, találkozol vele személyesen, hogy rákerülj a „radarjára”? Nagyon jó az irány! Tanácsot kérsz tőle, mit fejlessz, mit tanulj, mi kell ahhoz, hogy te is bekerülj oda? Mesteri! Odaadod neki az önéletrajzodat, hogy ha van valami, ajánljon már be? Na ez az, ami már nem biztos, hogy jó ötlet. Persze van amikor szerencséd van, és tud segíteni, de a leggyakrabban csak akkor van esélyed, ha az adott cég olyan szakképesítésű embert keres, amilyen te is vagy. Olyankor jól jön egy ismerős, aki beajánl, de ha nincs ilyen pozíció, hiába kapja meg az önéletrajzodat előre. Erre ne alapozz semmit!

4. Olyan állásra jelentkezni, amire már a kiírás alapján sem felelsz meg

Elképesztő milyen sok önéletrajzot kapunk mi is olyan emberektől, akiknek nincs is meg a szakképesítésük és/vagy megfelelő szakmai tapasztalatuk, esetleg nyelvtudásuk ahhoz az álláshoz, amit meghirdettünk. Előfordult, hogy valakitől hét másodperc eltéréssel kaptunk jelentkezést két különböző pozícióra is… A feltételeket nem véletlenül írják ki a cégek, nekik pontosan olyan emberre van szükségük, aki megfelel azoknak. Ha például nem beszéled az adott nyelvet, hiába próbálkozol, inkább keress olyan lehetőséget, aminek megfelelsz. Küldd el az önéletrajzodat a job@hsakft.hu-ra, és segítünk ebben!