loader image

Ha gyermeket vállal, ezt kell tudnia!

Idén több, a gyermekvállalókat érintő pozitív törvényi változás is történt. Megérkezett a gyed extra, amelynek köszönhetően már lehet dolgozni és támogatást kapni egyszerre. De az egyetemi évek alatt szülő nőket is segítik.

Nincsenek könnyű helyzetben a gyermekvállalást tervező párok, hiszen néhány szerencsés esettől eltekintve azok az idők rég elmúltak, amikor a férfi egymaga el tudta tartani a családot, szükség van a nő keresetére is. Igen ám, de szülés után utóbbi bevétel bizonytalanná válik, miközben egy gyermek érkezésével a kiadások természetes módon megnövekednek.

Milyen juttatásokra jogosult a szülő nő?

Az alapvető ellátások, amelyek egyfajta mankót nyújtanak a családoknak, nem változtak. Időrendi sorrendben haladva az első pénzmagot a terhességi gyermekágyi segély (tgyás) jelenti. Erre csak az a nő jogosult, aki a szülést megelőző két évben legalább 365 napon át biztosított volt, magyarán bejelentett munkát végzett. Fontos feltétel az is, hogy a szülés idején vagy az azt megelőző 42 napon belül élnie kell a biztosításnak. Tehát hiába dolgozott a várandós nő elegendő napot az előírt két éves időintervallumon belül, már nem lesz jogosult a tgyásra, ha az állásának elvesztését követő 43. napon vagy később szül. Ez a támogatás egyébként az addigi jövedelem 70 százalékát jelenti, amely az első 168 napban érkezik havi rendszerességgel.

A 169. naptól hasonló feltételekkel (biztosítás, összeg) következik a gyermekgondozási díj (gyed), amely maximum a gyermek kétéves koráig jár – ikrek esetén plusz egy év. Amikor ez az időszak is letelt, további egy évig jön a gyermekgondozási segély (gyes), amely viszont nem biztosításhoz kötött, alanyi jogon jár mindenkinek. Utóbbi havi 28500 forintos támogatást jelent – aki nem jogosult a tgyásra, illetve a gyedre, kezdettől fogva ezt kapja.

Mi változott a gyed extrával?

A 2014. január 1-jével életbe lépő módosítások összefoglalásként kapták a gyed extra nevet. Talán a legfontosabb a gyed és a munka viszonyának rendezése volt. Korábban a gyedben részesülő kismamának választania kellett: vagy otthon marad a gyermekkel a fizetése 70 százalékáért, vagy visszamegy dolgozni, de akkor nem kap támogatást. A gyed extra megszüntette ezt a dilemmát, az egyéves kort betöltő gyermek anyukája úgy mehet vissza dolgozni, hogy a dotációtól sem esik el. Tehát ideális esetben az első és a második szülinapi torta megsütése között, egy éven keresztül a család hozzájuthat a munkába visszatérő anyuka teljes fizetéséhez, plusz annak a 70 százalékát biztosító gyedhez egyidejűleg. Sokan élnek is a lehetőséggel, más kérdés, hogy hová tudják elhelyezni az egyéves gyermeküket, és mennyire tesz jót az anya („csak egy van”) közelségének hiánya ilyen kis korban.

A gyed extra további hozománya, hogy már több ellátás egyidejű folyósítása is elképzelhető. Régebben ha egy gyermek után járt például a gyed, és közben újabb baba érkezett a családba, választani kellett az ellátások közül. Mostantól viszont – amennyiben az egyik gyermek 2013. december 31. után született – a támogatások párhuzamosan is megilletik a szülőket.

Bevezették az úgynevezett „diplomás gyedet” is, ami azt jelenti, hogy ha valaki a hallgatói jogviszonya alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül szül, egy évig ugyanúgy megilleti a gyed. Ennek összege a képzés szintjétől függ: alapképzés esetén a minimálbér, mesterképzés esetén a garantált bérminimum 70 százaléka – tehát 71050, illetve bruttó 82600 forint.