loader image

Rés a pajzson – avagy védett-e a szülő nő állása?

A gyermekvállalást megelőző egyik legnagyobb félelem, hogy abban a két-három évben, amíg a kismama otthon marad, nem veszti-e el az állását. A felmondási védelem korábban három évig nyugodt álmokat garantált az anyukáknak. Ez most is létezik, de a teljes biztonság megszűnt.

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy a gyermeket vállaló nők milyen juttatásokkal számolhatnak, sorra vettük a gyed extrával idén januárban érkező változásokat. Természetes módon azonban az alakuló vagy bővülő családokat nemcsak az foglalkoztatja, hogy amíg az anyuka otthon neveli a csemetéket, milyen támogatások tudják pótolni a kieső fizetését. Hanem az is, hogy amikor már bölcsőde- vagy óvodaképes lesz a gyermek, vissza tud-e menni az állásába. Sokakban él a félelem, hogy a szüléssel elveszíthetik a munkájukat. és ez nem a karrierépítésről szól, hanem az anyagi biztonságérzetről. Ami ugye a gyermekvállalás alapja.

Mikortól él a felmondási védelem?

Májusban kedvező határozatot hozott az Alkotmánybíróság, amely megsemmisítette a Munka törvénykönyvének rendelkezését, miszerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának. Az imént említett „felmondási védelem” eddig attól a pillanattól kezdve védte a leendő kismamákat, hogy terhességükről tájékoztatták felettesüket, és a születendő gyermek három éves koráig véste kőbe az állásukat. Magyarán előfordulhatott olyan eset, hogy például egy korai terhesség esetén a nő még tudomást sem szerzett várandósságáról, és ekkor rúgták ki felmondási védelem nélkül. A Legfelsőbb Bíróságnak volt olyan eseti döntése, amelyben jogellenesnek ítélte az elbocsájtást az imént felvázolt szituáció fennállása miatt. A mostani Ab-határozat azonban kiegyenesítette a kérdőjeleket: amíg az áldott állapotnak nincsenek külső jelei, addig az a nő magánügye. Tehát ha a munkavállaló a rendes felmondáskor nem tudott a terhességéről, ezt követően még a felmondási tilalom alapján kérheti a jogellenesség megállapítását.

Megszűnt a totális védelem

Az Mt. korábbi rendelkezése szerint a felmondási védelem a gyermek három éves koráig mindenképpen megvédte a kismama állását – ha végig otthon maradt, ha visszament dolgozni. A jelenlegi szabályozás viszont már nem nyújt teljes garanciát. Csak a fizetés nélküli szabadságon lévő anyukákat védi, miközben aki visszatér a dolgos hétköznapokba, annak a szerződése korlátozással ugyan, de megszüntethető. Magatartási okból csak abban az esetben, ha olyan szélsőségesen súlyos hibát követ el, ami normál esetben az azonnali felmondást is megalapozná. Kisebb vétségek tehát nem elegendőek hozzá. Leépítés vagy munkakör-megszűnés esetén pedig csak akkor, ha az adott munkahelyen nincsen a kismama képzettségéhez illő, másik betöltetlen állás, vagy ő nem fogadja el azt. Ez az igazán veszélyes terep, hiszen kis fantáziával ilyen helyzetet kierőszakolhat a munkáltató. Konklúzió? Rés keletkezett a szülő nők pajzsán.