loader image

Bolti eladótól a vezérigazgatóig

Olyan ez, mint amikor a folyó egyik partjáról át szeretnénk jutni a másikra, de nem tudunk úszni, és egyetlen tutaj/csónak/hajó sincs kéznél. Csak egy híd van. Munkaerőpiacra átfordítva: az egyik parton vannak az álláskeresők, a másikon meg a munkák. A híd pedig a munkaerő-közvetítő. és van, hogy tényleg nincs más megoldás. Mutatjuk!

Amikor egy cég igénybe veszi a munkaerő-közvetítő szolgáltatását, annak mindig előzménye van. Három eset elképzelhető: vagy régóta nem találja a megfelelő embert, vagy olyan speciális területre keres munkavállalót, hogy nem tudja, hol keresse, vagy pedig egyszerűen nincsen kapacitása a toborzásra. Ilyenkor jön a munkaerő-közvetítővel való együttműködés, ami az esetek jelentős százalékában megéri a megbízónak. Hogy miért?

Ha alacsonyabb képzettséget igénylő pozícióról van szó, a bőség zavara okozza a problémát. Ha meghirdetünk például egy bolti eladói állást, százával érkeznek majd a pályázatok, de csak kevés lesz közöttük a megfelelő. Ekkora mennyiség feldolgozásához és kiszűréséhez hosszú hetekre és hihetetlen energiára van szükség, amelyet másra is fordíthatna a szervezetben a toborzást végző munkatárs. Arról nem is beszélve, hogy ha nem ez a szakmája, egy idő után az interjúk sodrában előfordulhat, hogy már azt sem tudja majd átlátni, mi is a releváns erősorrend. A munkaerő-közvetítő ezt a terhet veszi le az állást kínáló cég válláról, mert olyan előszűrést végez, amely után már csak azt az 5–10 jelöltet továbbítja a munkáltatónak, akik nagy valószínűséggel alkalmasak a feladatra.

Még nagyobb problémát szokott okozni a magasan kvalifikált állások betöltése, mert például egy vezérigazgatói pozíció esetében érthető módon magasak az elvárások, amelyeknek csak kevesen felelnek meg. Ezekkel a pozíciókkal kapcsolatban általános érvényű tény, hogy aki igazán jó a szakterületén, az kamatoztatja is a tudását, nem pedig lézeng a munkaerőpiacon lehetőségre várva. A HSA Kft-nek is fut jelenleg olyan állásajánlata szoftverfejlesztés területén, amelyre több mint egy hónap alatt egyetlen jelentkező sem akadt a magas elvárások miatt.

Ettől persze még egy talpraesett munkaerő-közvetítő nem futamodik meg, hiszen a hirdetésen túl vannak más eszközei. A HSA például olyan kiterjedt munkavállalói adatbázissal rendelkezik, amelynek segítségével hatékonyan fel tudja kutatni az alkalmas jelölteket. A munkaerő-közvetítésben minden a kapcsolati hálóról szól, ugyanis mindig akad egy-két olyan kvalifikált jelölt a piacon, aki éppen váltáson gondolkodik. Csak meg kell találni a cseppet a tengerben. Ehhez pedig szakértelem kell, nem véletlen, hogy gyakran kopogtatnak az ajtónkon olyan cégek, amelyek saját erőből már fél éve nem találják meg az ideális jelöltjüket.

Ugyanakkor ha állást keresünk, akkor is érdemes a HSA-hoz fordulni, hiszen amikor kapunk egy pozíciót, elsőként az adatbázisunkat kutatjuk át az alkalmas jelöltek után. Hogy ön is belekerüljön az adatbázisunkba, és ezzel megnövelje állástalálási esélyét, kérjük, küldje el önéletrajzát a job@hsakft.hu címre!