loader image

Gyűlölöd a munkádat? Mutatjuk a megoldást!

Vasárnaponként már liftezik a gyomrod, mert tudod, hogy másnap be kell menned… Oda… Heti 40 órában olyan vagy, mint egy zombi, mert a főnök nem korrekt, mert a kollégák nem barátságosak, vagy csak szimplán mert ki nem állhatod a feladataidat? Van megoldás!

1. Mérd fel a helyzetedet!

Amikor rosszul mennek a dolgok, hajlamosak vagyunk az önsajnálat sötét bugyraiba süllyedni, és ilyenkor semmi sem áll távolabb tőlünk, mint a racionális gondolkodásmód. Ebben a helyzetben az első lépés, amit meg kell tenned az, hogy felméred a helyzetedet. Olyan ez, mint az orvosnál a tünetek feltárása – csak akkor lehet gyógymódot találni, ha ismerjük a baj forrását. Szóval tedd fel magadnak a kérdést, pontosan mi okozza a munkahelyi boldogtalanságodat. A főnök? A kollégák? A munka maga? A megbecsültség? Más?

2. Merj beszélni a problémádról!

Ha már tudod, mi az, ami miatt nem érzed jól magad a munkahelyeden, akkor vegyél egy mély levegőt, és kérj négyszemközti beszélgetést a felettesedtől. Hidd el, a vezetőnek is az az érdeke, hogy motivált dolgozók vegyék körül, akik a legtöbbet hozzák ki magukból. Ha nem sértődötten, hanem a saját teljesítményed javítása érdekében beszélsz a problémáidról, lesz esély a helyzet javulására. Ha viszont nem beszélsz, akkor csak felőrlődsz belülről, a főnöktől pedig nem lehet elvárni, hogy olvasson a gondolataidban.

3. Kapcsold át az agyad!

Akár azt is csinálhatod, hogy fogsz egy cetlit, aztán kilistázod a jó és a rossz dolgokat, amelyek a munkáddal kapcsolatosak. Ez azért hasznos módszer, mert letargikus hangulatban könnyen előfordulhat, hogy elsőre csak a negatív dolgok árasztják el a gondolataidat. Ellenben ha leülsz, és végigrágod a helyzetet, biztos, hogy eszedbe jutnak majd jó dolgok is. Mert úgy általában igaz, hogy az élet sosem fekete vagy fehér, és ha észreveszed a pozitívumokat is, akkor könnyebb lesz hétfőnként munkába állni.

4. Jókor és jó helyen panaszkodd ki magad!

Sokszor segít a lelkünknek, ha kipanaszkodhatjuk magunkat. Nincs ebben semmi rossz, a problémák kibeszélése terápiás módszer is lehet. Azonban ezt lehetőleg olyan bizalmas barát társaságában tegyük, akiről tudjuk, hogy egyrészt megértően meghallgat, másrészt nem pletykálja tovább a bajaidat. Főleg nem a kollégáid vagy a főnököd irányába. és ami végképp tilos: közösségi médiában ne panaszkodj! A Facebookra kiírt „szar az élet, szar a munka” típusú posztok csak rontanak a megítéléseden.

5. Add a legjobbat, amit csak tudsz!

Nyilvánvaló, hogy ha nem érzed jól magad a munkahelyeden, akkor a motivációd is csökken, nehéz rávenni magad a magas szintű teljesítményre. Ilyenkor csak azért is mutasd meg, hogy mire vagy képes. Ne a munkahelyedért, ne a főnöködért, hanem saját magadért. Ha elhagyod magad, sokkal nehezebb lesz a váltás is, ha úgy gondolod, hogy csak és kizárólag az új állás jelenthet megoldást. De ha így érzed, nézz szét az állásajánlataink között, hátha ott vár egy jobb munkahely.