loader image

Ezektől az állásinterjús kérdésektől lefordulsz a székről!

A Glassdooron minden évben összegyűjtik a legmeghökkentőbb állásinterjús kérdéseket, amelyeket főként az Egyesült államokban tesznek fel a jelölteknek. Mi ezekből gyűjtöttük ki a legjobbakat, mert egyrészt jók tanulságnak, másrészt nagyon viccesek is!

Ha megkérdezném a legjobb barátodat, hogy szerinte miben kellene javulnod, mit válaszolna?

Ez az Apple egyik kedvenc kérdése. óvatosan kell rá válaszolni, nehogy szerénységből túl negatív színben tüntessük fel magunkat, és persze ellenkezőleg, túlságosan beképzeltnek se látszunk. Született már erre egy tökéletes válasz is. Egy francia cégnél a középvezetői posztra pályázó jelölt úgy reagált a kérdésre, hogy előkapta a telefonját, felhívta a legjobb barátját, majd átnyújtotta a készüléket az interjúztatónak: tudakolja csak meg személyesen. Az illető meg is kapta az állást – persze ehhez egy jó barát is kellett!

Egy csónakban ülsz, amely egy vízzel teli medencében van. Bedobod a csónakban lévő horgonyt a vízbe, ami leér a medence aljára. A vízszint emelkedik vagy csökken?

Nem csodálkozunk ha ez a kérdés egy mérnöki állásinterjún hangzott el, ugye? A Teslánál gépészmérnököket teszteltek így. A helyes válasz: a vízszint csökken, mert amíg a horgony a csónakban volt, az több vizet szorított ki, mint azután, hogy a horgony a medence fenekére került.

Mi történt karriered legjobb munkanapján?

Nagyon becsapós a kérdés, amit a Facebook toborzója, Miranda Kalinowski árult el egy interjúban, mint az egyik fontos fegyverét a kiválasztás során. Azért becsapós, mert a jelöltek általában azt felelik erre, ami elsőre eszükbe jut, azzal viszont nem számolnak, hogy akármit mondanak, az sokat elárul róluk. Például nem biztos, hogy az a legjobb válasz, hogy a „főnök beteget jelentett, így egész nap kártyáztunk…” Egy angliai szavazáson felkínáltak több lehetséges választ a kérdésre, és a legtöbben arra kattintottak, hogy életük legjobb munkanapján barátra leltek. Ez tényleg jó válasz lehet, hiszen szociális érzékenységre és nyitottságra utal.

Ha választhatnál két szupererő közül, láthatatlan lennél vagy inkább repülnél?

A Microsoftnál kérdeznek ilyeneket, ha vezetői pozícióra keresnek munkatársat. Meg lehet fogni a kérdést komolyan és humorosan is. Előbbire egy példa: „Aki láthatatlan szeretne lenni, az rejtőzködik valami elől, tehát fél. Aki viszont repülne, az valószínűleg jó vezető, mert bátran mer mások fölött szárnyalni.” Persze a humorral is lehet aratni, ilyen válasz is született már erre a kérdésre: „Ez könnyű kérdés, nyilván láthatatlan szeretnék lenni, hiszen repülni már tudok.” és akár hisszük, akár nem, ez egy nyerő válasz volt, felvették az illetőt.

Valaki leparkolt egy szálloda előtt, és hirtelen az összes vagyona odalett. Mi történt vele?

Ennyire kreatív kérdésekkel csak a Google-nél bombázzák a jelölteket. Ez igazából egy feladvány, a válasz pedig: az illető Monopolyt játszott, és rossz sávba lépett. Ha tudod, akkor egyértelmű, hogy szereted a társasjátékokat, ha csak nézel bambán a kérdés hallatán, az azt jelenti, hogy nem. Mindenki döntse el maga, hogy melyik a nyerő egy állásinterjún!