loader image

Így válaszd ki a jó referenciákat!

Sokszor előfordul, hogy egy álláspályázatban a munkáltatók kérnek referenciaszemélyeket, akiket aztán felhívnak, hogy külső forrásból is leellenőrizzenek. Nem mindegy azonban, hogy kit adunk meg referenciának, mert az erre alkalmatlan személy a legjobb szándékkal is árthat. Tippeket adunk a választáshoz!

1. Válassz referenciát körültekintően!

Amikor a cég, amelyhez beadtad a jelentkezésedet, felhívja az általad megadott referenciát, jó lenne, ha az illető nemcsak igazolná az önéletrajzodban leírt tényeket, hanem a mondataival erősítené is a pozíciódat. Szóval érdemes olyasvalakit megadni referenciaszemélynek, aki pontosan ismeri gyakorlati mélységeiben is azt, mivel foglalkoztál korábban, így képes kiemelni az erősségeidet, képet festeni a munkamorálodról és -módszereidről. Ez persze nem mindenkinek megy még akkor sem, ha egyébként látta, hogyan dolgoztál. Fontos, hogy az illető jó kommunikációs készségekkel rendelkezzen, hogy el is tudjon adni téged a szavaival. Például jusson eszébe elmesélni egy olyan sztorit rólad, ami szakmailag és emberileg is jó színben tüntet fel.

2. Találd ki, hogy a referenciád miként segíthet rajtad a legjobban!

Ne elégedj meg annyival, hogy az adott személyt megadod referenciának a pályázati anyagodban, és erről értesíted őt, hogy számítson egy ilyen jellegű hívásra. A saját érdekedben vedd a fáradságot arra, hogy egy rövid e-mailben adsz is neki néhány tippet ahhoz, hogy mit említsen meg veled kapcsolatban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy valótlanságok állítására kérd a referenciádat, erről szó sem lehet! Ugyanakkor te ismered az adott álláspályázat kiírását és elvárásait, így nyugodtan vezetheted egy-két tanáccsal a referenciád gondolatait, hogy amikor felhívják, legyen felkészült, és ne teljesen spontán kelljen beszélnie rólad.

3. Találkozz személyesen a referenciáddal!

Indulj csak ki magadból: ha kapsz egy kósza e-mailt, amelyben egy távolabbi ismerős, vagy egy volt kolléga megkér valamire, a sűrű napirendedben könnyen megeshet, hogy átsiklasz felette. Nem rosszindulatból vagy érdektelenségből, hanem egyszerűen csak azért, mert van jobb/fontosabb dolgod is, mint ezzel foglalkozni. Ha azt akarod, hogy a referenciád komolyan vegye a küldetését, és tényleg jó nagykövetednek bizonyuljon, akkor elengedhetetlen a személyes találkozó. Hívd meg egy kávéra ebédidőben vagy egy pofa sörre munka után, és vázold fel neki röviden, miben számítanál az együttműködésére. Ezután sokkal inkább a saját ügyének érzi majd a sorsodat!

4. Készülj és készíts fel a kemény kérdésekre!

A legtöbb munkáltató kíváncsi lesz bizonyos keményebb kérdésekre a múltaddal kapcsolatban, amelyeket a referenciaszemélyednek éppúgy feltesznek majd veled kapcsolatban, mint neked magán az állásinterjún. Ilyenek például, hogy miért hagytad ott az előző munkahelyedet, mivel tudtál hozzájárulni a cég fejlődéséhez, illetve a referenciádtól valószínűleg megkérdezik azt is, hogy még egyszer felvenne-e Téged a cégéhez dolgozni. Ezekre fel kell készíteni az ajánlódat.

5. Tartsd a kapcsolatot!

Nehogy azt hidd, hogy referenciára csak egyszer lesz szükséged. Ha például hosszúra nyílik az álláskeresésed, egy személyt több pályázat kapcsán is felhívhatnak, hogy mi a vélemény rólad. De gondolj arra is, hogy a karrieredben később is történhetnek változások, és akkor is jól jön majd valaki, aki hitelesen tud ajánlani Téged. Szóval tartsd a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik jó referenciát tudnak Rólad adni!