loader image

Ezt az 5 dolgot tedd meg a próbaidő alatt!

A próbaidő legnagyobb veszélye, hogy a cég bármikor, indoklás és kötelezettségek nélkül elbocsájthatja a nemrég felvett munkavállalót. Mit tegyünk, hogyan viselkedjünk ebben a kezdeti időszakban?

Még a legalaposabb, sok körös kiválasztási folyamat sem elegendő arra, hogy a felek tökéletesen megismerjék egymást. A mondás is úgy tartja, hogy „lakva ismerszik meg az ember”, és ennek a gondolatnak a mentén alakult ki a próbaidő rendszere a munkaerőpiacon. Ez az általában három hónapos időszak mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak lehetőséget biztosít arra, hogy kötelezettségek nélkül kilépjen a frissen alakuló munkakapcsolatból. Arra kerestük a válaszokat, hogy dolgozóként hogyan érdemes hozzáállni a próbaidőhöz.

1. Ne féljünk tőle!

Vannak, akik félelemmel gondolnak a próbaidőre, és emiatt görcsölnek, szoronganak. Ez könnyen olyan hibához vezethet a munkánkban, amelyet egyébként nem követtünk volna el. Gondoljunk arra, hogy a cég minket választott ki a feladatra, lehet, hogy több száz jelentkező közül minket tartott a legalkalmasabbnak. Mi lényegében már nyertünk, szerződést ajánlottak nekünk. Ebből merítsünk önbizalmat a próbaidő időszakára, hiszen a cégnek is az az érdeke, hogy kitartson az eredeti döntése mellett – azaz mellettünk.

2. Legyünk nyitottak!

Akármennyi tapasztalattal is rendelkezünk, egy új cégnél az új közeg, az új emberek, az új munkamódszerek mindig tanulásra késztetnek minket. Mutassunk nyitottságot és hajlandóságot az ottani stílus átvételére. Ha csak nem azzal a céllal alkalmaztak minket, hogy reformáljuk meg a cég működését, akkor nekünk kell alkalmazkodunk a meglévő rendszerhez.

3. Kérdezzünk!

Mivel sok újdonsággal találkozunk majd, bátran tegyük fel a kérdéseinket a kollégáknak, ha bizonytalanok vagyunk valamiben. Egyrészt ez a legjobb módszer arra, hogy elkerüljük a kezdeti félreértésekből adódó hibákat, másrészt a munkatársak mindig toleránsabbak az új kollégákkal, fel vannak készülve rá, hogy kérdéssel fordulunk hozzájuk. Sőt ettől még bennfentesnek, fontosnak is érzik majd magukat, hogy beavathatnak minket a „kulisszatitkokba”. úgyhogy ez remek kapcsolatteremtő módszer is.

4. Ne csaljuk el a munkaidőt!

A munkamorálunk az egyik leglényegesebb alkotóeleme az ítéletnek, ami rólunk születik a próbaidő alatt. Ebben a három hónapban lehetőleg ne mi legyünk az utolsó, aki beér reggel dolgozni, és ne is mi legyünk az első, aki délután veszi a kalapját-kabátját. Próbáljuk jobban megtervezni az életünket, hogy a próbaidő alatt ne kelljen elkéredzkednünk a munkaidőből.

5. Magunkra is figyeljünk!

Miközben azon dolgozunk a próbaidő alatt, hogy megfeleljünk a cég elvárásainak, és a három hónap leteltével is akarják, hogy ott folytassuk a munkát, érdemes saját magunkra is odafigyelni. Sokan elfelejtik, hogy a próbaidő nemcsak a munkáltatónak, hanem nekünk is lehetőséget ad a kapcsolat megszakítására. Lehet, hogy az állásinterjú során elbűvölt minket a főnök, de mi van, ha a hétköznapok során már nem olyan simulékony? A próbaidő alatt mi magunk is gondoljuk végig, hogy szívesen dolgoznánk-e hosszú távon az adott cégnél.

 

Ha munkaadóként elkerülnéd a próbaidőt, megmutatjuk, miként kihagyható a HSA-val. Kattints ide!