loader image

Ezekből a jelekből látszik, ha nem sikerült jól az állásinterjú

Bármennyit is készülünk egy állásinterjúra, néha sajnos előfordul, hogy már közben is lehet érezni, itt bizony nem mi leszünk a nyerők. Bemutatunk 5 árulkodó jelet, ami alapján fel kell készülnünk arra, hogy nem ennél a cégnél folytatódik a karrierünk.

Minden kiválasztási folyamatban a várakozás a legrosszabb egy pályázó számára. Például amikor az önéletrajz beküldése vagy az állásinterjú után vég nélkülinek tűnő napok, esetleg hetek telnek el visszajelzés nélkül.

Egyik pillanatban úgy érezhetjük, semmi esélyünk, a másikban pedig meggyőzzük magunkat arról, hogy mégis mi vagyunk a tökéletes jelöltek. Egy állásinterjún azonban bőven láthatunk olyan jeleket, amelyek alapján már rögtön tudhatjuk, hogy valószínűleg nem minket választanak ki az adott pozícióra. Íme a gyanús jelek!

1. Túl gyorsan lepörgetik az interjú

Nem létezik szabály arra, hogy egy állásinterjúnak milyen hosszúságúnak kell lennie, de azt józan paraszti ésszel is gondolhatjuk, hogy ha komolyan érdeklődnek irántunk, akkor alaposan kikérdeznek minket. Ha lakást veszünk, mi sem mondunk igent az eladónak két perc alatt, előbb igyekszünk megtudni tőle minden fontos információt. Ha úgy érezzük, hogy meglepően gyors volt az interjú, és nem igazán ástak bele mélyebben a szakmai múltunkba, az nem jó jel.

2. Csak alapkérdéseket tesznek fel

Elsőre azt is gondolhatjuk: de jó, hogy megúsztuk az igazán váratlan és nehéz kérdéseket! De ezzel csak ámítjuk magunkat, ugyanis ha egy állásinterjún egyetlen olyan komolyabb, szakmaibb, összetettebb kérdést sem kapunk, amin kicsit is el kell gondolkodni, akkor az azt jelenti, hogy nem keltettük fel az érdeklődést. Csak gyorsan végigmentek az alapkérdéseken, de nem húzták az időt a jelentősebb témákkal, mert nem látták értelmét.

3. Nem érdekli őket, mikor tudnánk kezdeni

Ha egy cég komolyabban számol egy pályázóval, akkor biztosan felteszi neki a kérdést az állásinterjún, hogy mikor tudna kezdeni az új munkahelyén. Ennek sokszor stratégiai jelentősége van a kiválasztás során, így ha erre egyáltalán nem kérdeznek rá, akkor az viszonylag egyértelmű jel arra, hogy nem számítanak a munkánkra.

4. Nem akarják eladni nekünk magukat

Sokan elfelejtik, de egy állásinterjún nem csak a munkavállaló vizsgázik. Az egy dolog, hogy a cég keresi a legalkalmasabb jelöltet, de a végén a pályázónak is akarnia kell az adott munkahelyen dolgozni. Ha interjú közben a cég képviselői azt látják, hogy egy igazán értékes jelöltre találtak, akkor tudat alatt is megpróbálnak imponálni neki, vonzónak feltüntetni magukat, mint leendő munkahelyet. Ha viszont az erre való törekvést egyáltalán nem tapasztaljuk, az bizony rossz jel…

5. A „hogyan tovább?” szóba sem kerül

Általános tapasztalat, hogy manapság a cégek ritkán döntenek egyetlen állásinterjú alapján a jelöltek között, így a legjobbakat még legalább egy második körre visszahívják. Ha az állásinterjú végén nem kerül szóba a folytatás mikéntje, nem beszélnek arról, hogy meddig várhatjuk a visszajelzésüket, és lesznek-e további körök, akkor valószínűleg nem szerepelünk a kívánságlistájuk tetején.