loader image

Így kerülheti el a munkaügyi bírságot!

Maga a munkaügyi bírság persze csak a kezdete annak a lavinának, amelyet elindíthat egy váratlan audit. Az uniós és magyar pályázatokból való kétéves kizárás, plusz a várható adóellenőrzés fáj csak igazán a KKV-szereplőknek. A HSA szakértője elárulja, hogyan védheti ki!

Munkaügyi ellenőrzést bármikor, bármelyik cég kaphat, és a tapasztalatok azt mutatják, nem nagyon létezik olyan szervezet, ahonnét sűrű bocsánatkérések közepette távozna az ellenőr. A szabálysértéshez nem kell feltétlenül fekete foglalkoztatásra gondolni, sokkal banálisabb okok is bírsághoz vezethetnek. Például az a fajta spóroláson alapuló gondolkodásmód, hogy a szerződéseket letöltik az internetről vagy kölcsönkapják valakitől, úgy legalább nem kell fizetni a munkajogásznak. Ebből adódnak aztán olyan kellemetlenségek, hogy egy őrzővédő cégnél a vagyonőr ugyanolyan munkaszerződést kap, amilyet máshol az irodai dolgozóval kötöttek.

A legsúlyosabb – és sajnos meglehetősen gyakori – vétség azonban a fekete foglalkoztatás, amihez a munkaügyi ellenőrzés szempontjából nemcsak az a közkeletű jelentés társul, hogy nem jelentik be a dolgozót, azaz „feketén foglalkoztatják”. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha később jelentik be a munkavállalót, mint ahogyan elkezdett dolgozni, vagy nem annyi órára jelentik be, ahányat ledolgoztatnak vele. Tipikus hibaforrás a jelenléti ívek rossz használata is: sokszor előre kitöltik az egész hónapra, vagy a munkáltató tölti ki, a dolgozó csak aláírja, vagy nem a munkavégzés helyszínén töltik ki. Ezek mind szabálysértésnek minősülnek.

Az elmúlt években mérséklődtek a munkaügyi bírságok, míg öt évvel ezelőtt esetenként 150 ezer forintot is kiszabtak, mostanában vétségenként 50–60 ezer a büntetési plafon. Ami viszont sokkal kellemetlenebb, hogy a pályázati forrásoknál két évig „feketelistára” kerül a megbírságolt cég, hiszen a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételnél megbukik. Plusz mivel a hatóságok összedolgoznak, ha a munkaügyi ellenőr hibát talált a rendszerben, őt követi majd az adóellenőr is, akinek már jóval vastagabban fog a tolla a pénzbüntetés kiszabásánál.

A HSA munkaügyi szakértője releváns hatósági munkatapasztalattal rendelkezik, hiszen ellenőrként évekig büntetett a szabálysértésekért. Erre alapozva cégünk fel tudja tárni azokat a szervezeten belüli hibákat, amelyeket egy hivatalos munkaügyi ellenőrzés után már nem lehet eltusolni. A bírság elkerülésének egyetlen módja van: a megelőzés. Ehhez pedig olyan szaktudásra és személetmódra van szükség, amelyet csak a hatósági oldalon eltöltött évek alatt lehet megszerezni.

Amennyiben szeretné próbára tenni cégét, hogyan szerepelne egy igazi munkaügyi ellenőrzésen, a következő linken keresztül keresse a HSA szakértőjét: http://www.hsakft.hu/szolgaltatasaink/munkaugyi-tanacsadas/