loader image

Bemutattuk az oktatás jövőjét a bajai főiskolán

Visszaültettük az iskolapadba a bajai Eötvös József Főiskola tanárait, a továbbképzésünk témája pedig nem kevesebb volt, mint az oktatás jövője. Segítettünk abban, hogy miként lehet megragadni a diákok figyelmét az internet és az okostelelefonok korában.

általános problémát jelent az oktatási rendszerben, hogy a digitális csodák bűvöletében felnövő diákok figyelmét egyre nehezebben lehet lekötni a jól bevált tanári módszerekkel. Ez egyébként egy teljesen természetes folyamat, egyáltalán nem meglepő, ha a tábla-kréta páros vagy a diavetítő nem mozgatja meg a hallgatók fantáziáját, akiknek a zsebében már szinte kivétel nélkül okostelefonok lapulnak. Vizuális korban élünk, a látvány mindennél fontosabb, ha a figyelem felkeltése a cél. Márpedig tanítani csak úgy lehet, ha előbb megnyerjük a tanítványokat. A HSA két előadójának, Töviskes Imrének és Sziklai Attilának az volt a feladata, hogy segítsék az Eötvös József Főiskola oktatóit abban, hogy hatékonyabban át tudják adni a tudásanyagot a diákoknak.

„Tudomásul kell vennünk, hogy a 30 év alatti korosztálynak, az úgynevezett Y-generációnak már édeskevés egy egyszerű Power Point bemutató – magyarázza Sziklai Attila, aki elsősorban a gyakorlati képzésért felelt a tréning során. – Ha meg szeretnénk ragadni a fiatalok figyelmét, ahhoz egy látványelemekben, animációkban, hangeffektekben modernebb technikához kell nyúlnunk, mint például a Prezi, amely ráadásul magyar fejlesztők munkájaként tesz szert egyre nagyobb sikerre világszerte. Ebben a programban olyan sablonok és szemléltető eszközök segítik a munkát, amelyekkel a mindennapos előadások is színes-szagos, pezsgő, élettel teli mutatvánnyá fejleszthetőek. A szerkesztése pedig olyan egyszerű alapokon nyugszik, mint egy szövegszerkesztőé, bárki megtanulhatja a használatát.”

A HSA előadója az Animoto nevű programra is felhívta a figyelmet, amellyel mindenféle vágó ismeret nélkül is könnyedén lehet videókat, fotóbemutatókat készíteni. Fontos, hogy a diákokat olyan nyelvezeten szólítsuk meg, amelyet értenek és kedvelnek, ezek az eszközök pedig pontosan a közös hangot biztosítják. Aztán persze az is előnyös, ha megtaláljuk azokat a csatornákat is, ahol el lehet érni őket, a bajai felsőoktatási intézmény oktatói például meglepődtek azon, hogy a HöK-nek aktív Twitter-oldala van, amelyen ők is közvetlenül kommunikálhatnak a tanítványaikkal.

„Aktívvá kell tenni a fiatalokat, az előadói készségek pedig a technológia tudatos használatával jól fejleszthetőek. Baján fiatalos és fogékony oktatói gárdával találkoztunk, az idősebb tanárok is érdeklődve, nyitottan fogadták a tanácsainkat. A tréning sikeressége persze rajtuk is múlik, a lényeg, hogy az előadásaik jobban működjenek” – zárta szavait Sziklai Attila.

A HSA két előadójának „Prezentációs technikák” címmel tartott tréningje a TáMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0015 azonosító számú pályázati projekt keretében valósult meg az Eötvös József Főiskolán.